WTCR

Coronel sluit WTCR-seizoen af met 500ste toerwagenrace

17 november 2020 18:54 Aangepast: 17 november 2020 18:59

Tom Coronel blikt tevreden terug op zijn seizoen in de FIA World Touring Car Cup. De laatste race van het seizoen werd afgelopen zondag verreden op het Spaanse Motorland Aragon, waar de coureur uit Eemnes een bijzonder jubileum vierde.

Coronel reed in Aragon reed zijn vijfhonderdste race in de toerwagens, een avontuur dat 31 jaar geleden al begon voor de Nederlandse coureur. Het bijzondere weekend kende echter een stroeve start: in de eerste vrije training brak er namelijk een aandrijfas in de Audi RS 3 LMS, waardoor het voor Coronel bleef bij zes rondjes.

"Dat was echt serieus balen, want daardoor mis je gewoon heel veel track time. Zeker omdat het al vrij vroeg in de sessie van 45 minuten gebeurde", legt Coronel uit. "In de tweede vrije training waren er full-course yellows, een rode vlag, alleen maar ellende, waardoor ik volgens mij maar twee echt snelle rondes gereden heb voordat ik de kwalificatie in ging. Ik durf dan ook echt te zeggen dat ik nog helemaal niet klaar was voor de kwalificatie."

Moeizame kwalificatie met gevolgen

In de kwalificatie reed Coronel uiteindelijk een dertiende tijd, waardoor hij net een plaatsje tekort kwam om door te stoten naar Q2 en dus alle drie de races op zondag vanuit de achterhoede moest aanvangen: "De kwalificatie is gewoon 80 procent van de race, maar ja, als je de rijtijd niet hebt, dan is het ronduit lastig."

De eerste race op zondag eindigde voor Coronel op een halfnatte baan op de twaalfde plek, ondanks het feit dat hij had gekozen voor vier slicks. Een bandengok die achteraf gezien niet de juiste bleek te zijn. In de tweede race had Coronel opnieuw geen geluk: "Ik had echt een slechte start. Zo kwam ik helemaal achterin het veld terecht en dan loop je achter de feiten aan. Ik kwam in het gedrang terecht met Engstler en Monteiro, waarbij ik een lekke band opliep. Daardoor moest ik de pits in, nieuwe band gehaald en toen weer de baan op. Ik kwam terug de baan op achter Yvan Muller, die uiteindelijk de race won, terwijl ik drie ronden lang probleemloos op zijn bumper kon blijven. Dat laat maar zien dat de snelheid er zeker wel was, maar dat leidde dus helaas niet tot een goed resultaat: ik werd 15e met een ronde achterstand."

Vijfhonderdste toerwagenrace

In de derde race van het weekend reed Coronel zijn vijfhonderdste race in de toerwagens, maar na een prima start was het geluk opnieuw niet aan zijn zijde: "Ik zat achter Gabriele Tarquini, maar die viel in de tweede bocht opeens stil, terwijl ik er direct achter reed. Ik kon nergens naartoe! Daardoor bleef ik achter het groepje rijden, kon niet echt aanvallen en inhalen. Heel even met Tarquini gestreden, maar meer dan de 16e plaats zat er helaas niet in."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Ehrlacher pakt allereerste WTCR-titel in Aragon

Al met al had de slechte kwalificatie op zaterdag dus een behoorlijk negatieve impact op de races op zondag: 'Zeker als je drie races per weekeinde hebt, weegt dat meteen heel zwaar: als het in de kwalificatie niet goed gaat, doe je in een keer in drie races niet meer mee."

Coronel tevreden over seizoen

Over het seizoen zelf is Coronel wel tevreden: "Ik heb podiumplaatsen behaald en pakte natuurlijk de overwinning op de Slovakiaring. Ook op de Nürburgring en in Zolder gingen we goed, halverwege het seizoen stonden we zelfs een tijdlang tweede in de WK-stand. Jammer dat we de laatste evenementen wat technische problemen hadden, maar al met al heb ik gewoon een goed seizoen gehad, waarmee ik heel blij ben!"

Coronel kan zich nu gaan voorbereiden op de Dakar Rally. Begin januari staat hij in Saudi-Arabië opnieuw samen met broer Tim aan de start van de woestijnrally.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van