Formule 1

Bottas spint zes keer in 'rampzalige' race

15 november 2020 18:02 Aangepast: 15 november 2020 18:06

Valtteri Bottas zal de Grand Prix van Turkije zo snel mogelijk willen vergeten. De Fin spinde zondag maar liefst zes keer van de baan, om uiteindelijk op een ronde achterstand als veertiende aan de finish te komen.

Bottas was zondag nog de enige rijder die teamgenoot Lewis Hamilton van een zevende wereldtitel af kon houden. Daarvoor moest de Fin minimaal acht punten meer scoren dan zijn stalgenoot, maar die ambitie kon hij al snel op zijn buik schrijven. In de eerste bocht moest hij uitwijken voor de Renault van Esteban Ocon, die na een touché tussen Hamilton en Ricciardo door zijn eigen teamgenoot werd aangetikt en daardoor in de rondte spinde. Verderop in de eerste ronde kwamen Ocon en Bottas elkaar weer tegen: Bottas verremde zich voor de negende bocht, waarna hij tegen de Renault knalde en opnieuw samen met de Fransman van de baan vloog.

De rampzalige openingsronde was het begin van een zeer lastige race voor Bottas, die wat schade had overgehouden aan zijn botsing met Ocon en de rest van de race nog eens vier keer van de baan spinde. Tot overmaat van ramp werd hij ook nog eens op een ronde gereden door Hamilton, waarna zijn middag eindigde op een kansloze veertiende plek.

"Misschien wel de lastigste race uit mijn Formule 1-carriére"

"Dit was een heel lange dag", zuchtte Bottas na afloop. "In de eerste bocht ging het al mis. Iemand spinde in de eerste bocht, waarna ik moest uitwijken en eveneens spinde. Daarna had ik een botsing in Bocht 9 en was de auto niet meer hetzelfde. Ik kon maar moeilijk op de baan blijven, kon niet sturen, het stuur stond scheef en dan miste ik ook nog eens een deel van de voorvleugel. Het was echt een kwestie van overleven."

"Het was echt een rampzalige race. Misschien wel de lastigste race uit mijn Formule 1-carriére."

Felicitaties voor Hamilton

De rampzalige race van Bottas was een schril contrast met de triomftocht van Hamilton, die met zijn 94ste overwinning de titel veiligstelde: 'Hij verdient het helemaal," aldus Bottas. "Hij was dit jaar de beste van ons allemaal. Hij heeft het echt verdiend, maar volgend jaar zal ik hem proberen te verslaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van