Formule 1

Hamilton evenaart Schumacher met zevende titel: 'Nooit durven dromen'

15 november 2020 16:10 Aangepast: 15 november 2020 16:24
Hamilton viert het kampioenschap met zijn team en hond Roscoe

Met zijn 94ste overwinning heeft Lewis Hamilton zondag het recordaantal wereldtitels van Michael Schumacher weten te evenaren. De Brit stelde in Turkije in stijl het kampioenschap veilig na eem absolute masterclass in de regen.

Hamilton startte de Grand Prix van Turkije als zesde en kwam aanvankelijk de nodige snelheid tekort met zijn Mercedes, maar naarmate de baan opdroogde kwam de Brit in zijn element en zette hij de race naar zijn hand. Uiteindelijk wist hij met een halve minuut voorsprong overtuigend zijn tiende overwinning van het seizoen te pakken. Teamgenoot Valtteri Bottas – die de Brit als enige nog van de titel af kon houden – kwam op een ronde achterstand als veertiende aan de meet.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Hamilton wint knotsgekke regenrace en pakt zevende wereldtitel

"Laat dit een boodschap voor alle kinderen zijn"

"Dit had ik echt nooit durven dromen", sprak een zichtbaar geëmotioneerde Hamilton na afloop. "Laat dit een boodschap zijn voor alle kinderen. Durf te dromen, laat je niet afremmen door mensen die zeggen dat iets niet kan. Creëer je eigen pad, want alles is mogelijk."

Hamilton bewijst zijn klasse

Hamilton wist in Turkije maar weer eens te bewijzen dat hij zijn wereldtitels niet alleen te danken heeft aan zijn materiaal. Waar talloze coureurs niet foutloos bleven en ook Max Verstappen met twee spins een kans op de overwinning in het putje gooide, hield Hamilton het hoofd koel. In een weekend waar de Brit er eigenlijk geen moment aan te pas kwam, mocht hij daardoor na afloop toch weer de hoogste trede van het podium betreden.

"Ik had een klein momentje aan het begin van de race en kwam aanvankelijk niet voorbij Vettel. Ik zag Albon wegrijden en dacht echt 'Jezus, deze race. Het podium glipt hier door mijn vingers.' Maar ik bleef ervoor gaan en bleef geloven dat ik vroeg of laat wel weer snelheid zou vinden. Dat gebeurde uiteindelijk ook."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Verstappen zesde in Turkije: "Een race om te vergeten"

Uiteindelijk leverde het Hamilton alweer zijn 94ste Formule 1-zege op, maar het is er wel eentje die de Brit extra koestert: "Ik ben gestopt met het vergelijken van races, maar dit was wel echt een hele mooie. Geef mij maar meer van dit soort races, des te beter kan ik laten zien waartoe ik in staat ben. Natuurlijk heb je een goed team en een goede auto nodig, zo is het altijd al geweest in deze sport. Maar het is ook belangrijk wat je met je materiaal doet, dat hebben we vandaag weer gezien."

Op gelijke hoogte met Schumacher

Nadat hij eerder dit jaar al het recordaantal overwinningen van Schumacher evenaarde, heeft de Brit nu ook het aantal wereldtitels van de Duitser geëvenaard. Een prestatie die de Mercedes-rijder zichtbaar emotioneerde: "Het voelde zo ver weg. Ik weet nog dat ik Michael al die titels zag winnen. Wij coureurs doen allemaal ons uiterste best om een, twee of misschien drie keer kampioen te worden. Dat is al een enorme prestatie. Maar zeven was echt niet voor te stellen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van