Formule 1

Stroll ontloopt straf en behoudt pole-position

14 november 2020 17:31 Aangepast: 14 november 2020 17:58

Lance Stroll mag de Grand Prix van Turkije morgen gewoon vanaf de eerste startplek aanvangen. De Canadees ging na afloop van de kwalificatie vrijuit na een onderzoek van de wedstrijdleiding voor het mogelijk negeren van de gele vlaggen.

Stroll reed zaterdag in Istanbul naar zijn allereerste pole-position in de Formule 1, maar de Canadees werd na afloop wel nog even op het matje geroepen door de wedstrijdleiding. De Racing Point-coureur zou in het beslissende derde kwalificatiedeel namelijk niet voldoende snelheid hebben geminderd op het moment dat er in Bocht 7 een gele vlag werd gezwaaid voor de gespinde bolide van uitgerekend zijn eigen teamgenoot Sergio Perez.

Stroll ging voldoende van zijn gas

Na het bestuderen van alle data en videobeelden oordeelden de stewards dat Stroll wel degelijk voldoende van zijn gas was gegaan in Bocht 7. Het feit dat de baan opdroogde en daardoor steeds sneller werd zorgde echter voor een vertekend beeld, waardoor de coureur wel zijn sectortijd kon verbeteren.

“Stroll naderde Bocht 7 op het moment dat er een enkele gele vlag werd gezwaaid voor de gespinde auto van Perez aan de buitenkant van de bocht,” legden de stewards uit in een verklaring. “In de data is terug te lezen dat Lance duidelijk van het gas af ging, het rustiger aan deed in de bocht en daarna weer accelereerde op het moment dat hij voorbij het incident was. In de sectortijden is dit niet goed terug te zien omdat de baan op dat moment snel opdroogde en iedere ronde sneller werd.”

Wel een gridstraf voor Sainz

Naast Stroll moeten ook Lando Norris en George Russell zich nog bij de wedstrijdleiding melden voor het mogelijk negeren van gele vlaggen in het eerste kwalificatiedeel. Carlos Sainz heeft wel al drie plaatsen gridstraf aan zijn broek gekregen: de McLaren-rijder reed tijdens de kwalificatie in de weg van Sergio Perez.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van