Formule 1

Hamilton bekritiseert spekglad asfalt: 'Shit met een hoofletter S'

13 november 2020 16:03 Aangepast: 13 november 2020 20:06

Lewis Hamilton heeft na de vrijdagtrainingen geen goed woord over voor de nieuwe asfaltlaag op het circuit van Istanbul. Het nieuwe asfalt heeft het circuit omgetoverd tot een ware glijbaan, zo bleek vrijdag tijdens de eerste twee vrije trainingen voor de Turkse Grand Prix.

De Formule 1 komt dit weekend voor het eerst sinds 2011 weer in actie op het circuit van Istanbul, maar de coureurs werden vrijdagochtend getrakteerd op een nare verrassing toen ze in de eerste vrije training voor het eerst de pits uitreden: de gloednieuwe asfaltlaag, in combinatie met het feit dat deze nog vochtig was van de nodige schoonmaakwerkzaamheden, had het circuit namelijk omgetoverd tot een spekgladde glijbaan.

Op het gladde asfalt werden er tijdens de eerste oefensessie nauwelijks representatieve rondetijden neergezet, terwijl het ook in de middagsessie nog flink glibberen en glijden was voor de coureurs. WK-leider Lewis Hamilton eindigde de dag uiteindelijk als vierde, maar blikte achteraf terug op een 'nogal rampzalige' trainingsdag.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Verstappen ook in tweede vrije training de snelste in Turkije

"Dit circuit is zo fantastisch, maar ik begrijp echt niet waarom ze miljoenen hebben gespendeerd aan een nieuwe asfaltlaag", sprak de Brit. "Ik weet dat het er al een tijdje lag, maar waarschijnlijk was het ook al genoeg geweest als ze het gewoon een beetje hadden schoongemaakt in plaats van dat ze er al hun geld aan spenderen."

Onlangs werden de coureurs ook in Portugal al op een spekgladde baan getrakteerd nadat ook de asfaltlaag op het circuit van Portimao was vernieuwd, maar volgens Hamilton is het gebrek aan grip in Istanbul nog erger: "Deze baan is nog slechter dan Portimao. De banden werken niet, waardoor het circuit voor ons in een ijsbaan verandert."

Angstaanjagend

Het gebrek aan grip ontneemt volgens Hamilton een groot deel van het plezier van het rijden op een uitdagend circuit als dat van Istanbul: "Je kunt niet genieten van een rondje zoals je normaal zou doen hier. Ik zie daar de rest van het weekend ook geen verandering in komen. Het is angstaanjagend, het hele rondje. Het is alsof er overal natte stukken liggen. Omdat de banden zo hard zijn krijg je ze namelijk niet op temperatuur. Ze werken maar in een bepaald gebied, dus als je daar 10 of 20 graden onder of boven zit heb je geen grip."

"Dit asfalt is zo glad. Op de oudere circuits is het asfalt een stuk opener en grover waardoor de banden beter werken, maar hier is het zo strak en glimmend en de olie sijpelt er nog uit. Het is shit met een hoofdletter S."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Zo kan Hamilton in Turkije zijn zevende wereldtitel veroveren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van