Formule 1

Grand Prix Vietnam ook in 2021 niet op Formule 1-kalender

10 november 2020 00:29 Aangepast: 10 november 2020 02:45
Een deel van het stratencircuit in Hanoi

De plannen voor de inaugurele Grand Prix van Vietnam gaan voorlopig even de ijskast in. Het gloednieuwe stratencircuit in Hanoi ontbreekt op de voorlopige Formule 1-kalender voor 2021, die dinsdag wordt gepresenteerd.

Vietnam zou dit jaar al voor de allereerste keer een Formule 1-race mogen organiseren, maar het coronavirus gooide roet in het eten waardoor de Grand Prix aanvankelijk werd uitgesteld en later helemaal werd afgelast. Het was de bedoeling dat de race in het voorjaar van 2021 alsnog verreden zou gaan worden, maar meerdere bronnen melden dat de race ontbreekt op de voorlopige racekalender van volgend jaar.

De voornaamste reden daarvoor zou de arrestatie van Nguyen Duc Chung zijn. De voorzitter van het Volkscomité van Hanoi was nauw betrokken bij de organisatie van de race, maar hij werd in augustus opgepakt op verdenking van het toe-eigenen van staatsgeheimen.

Circuits azen op vrijgekomen plekje

Ondanks het schrappen van de race in Vietnam zal het seizoen volgend jaar hoogstwaarschijnlijk toch uit 23 races bestaan. Een aantal circuits aast namelijk op het plekje van de race in het voorjaar, waaronder Istanbul Park, Imola, en Portimao. Deze drie circuits werden dit jaar als noodoplossing toegevoegd aan de kalender, die vanwege de pandemie volledig overhoop werd gehaald. In 2021 wil de Formule 1 weer terugkeren naar een gebruikelijker schema, met de al eerder aangekondigde Grand Prix van Saudi-Arabië als nieuwkomer.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Formule 1 bevestigt avondrace in Saudi-Arabië in 2021

GP Brazilië alsnog in Sao Paulo

In tegenstelling tot Vietnam is er beter nieuws voor de Braziliaanse Formule 1-fans. Het lijkt er namelijk op dat het circuit van Interlagos alsnog kan rekenen op een plekje op de F1-kalender volgend jaar. Het huidige contract met het circuit in Sao Paolo loopt dit jaar af en de Formule 1-organisatie was al in gesprek met Rio de Janeiro over een verhuizing van de Braziliaanse Grand Prix.

De bouw van het nieuwe circuit liep echter vertraging op omdat de aanleg gepaard zou gaan met de kap van een flink aantal bomen, wat leidde tot verzet van milieuorganisaties en F1-kampioen Lewis Hamilton. Totdat het sein in Rio wel op groen gaat voor de aanleg van het nieuwe circuit lijkt Interlagos dus zeker van een plekje op de kalender.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Formule 1 onder vuur voor geplande race in Rio

Ook het circuit van Barcelona krijgt een nieuwe deal voor 2021. Het Spaanse circuit zou dit jaar voor het laatst op de kalender staan, maar de Formule 1 kan volgend jaar naar verwachting rekenen op flink wat meer populariteit in Spanje door de rentree van tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso bij Renault en de overstap van Carlos Sainz naar het team van Ferrari.

De voorlopige racekalender voor 2021 wordt later vandaag waarschijnlijk officieel bekendgemaakt. De Grand Prix van Nederland op Circuit Zandvoort staat vooralsnog voor zondag 5 september in de planning.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van