Formule 1

Tsunoda rijdt allereerste Formule 1-meters op Imola

04 november 2020 20:47 Aangepast: 04 november 2020 21:03

Yuki Tsunoda heeft vandaag voor het eerst getest met een Formule 1-auto. De Japanse Honda-junior kwam op het circuit van Imola in actie met een twee jaar oude Toro Rosso.

Tsunoda wordt al weken gelinkt aan een debuut in de Formule 1 volgend jaar met het team van AlphaTauri. Vandaag kwam de huidige nummer drie in het Formule 2-kampioen voor de Italiaanse renstal in actie op het circuit van Imola, waar hij met een totaal van 72 ronden ruim 350 kilometer wist af te leggen.

Superlicentie

Nu Tsunoda 300 kilometer in een Formule 1-auto heeft afgelegd, mag de 20-jarige Japanner dit seizoen ook nog een vrije training tijdens een officieel Grand Prix-weekend voor zijn rekening nemen. Het moet de Honda-junior helpen aan het bemachtigen van de vereiste superlicentie om volgend jaar de teamgenoot te kunnen worden van de reeds bevestigde Pierre Gasly.

"We willen hem 300 kilometer af laten leggen, om zo toestemming van de FIA te krijgen om hem eventueel de eerste vrije training in Bahrein of Abu Dhabi te laten rijden", liet AlphaTauri-teambaas Franz Tost weten. "We zullen zien of het nodig is. Het hangt er vanaf namelijk waar hij eindigt in het Formule 2-kampioenschap. Als hij bij de eerste vier eindigt bemachtigt hij genoeg punten voor superlicentie. Als hij vijfde of lager finisht heeft hij twee vrije trainingen nodig, omdat je daarmee ook punten voor je superlicentie scoort."

Fysieke uitdaging

"Het rijden zelf ging makkelijker dan verwacht, maar fysiek was het wel zwaarder dan ik had verwacht," sprak Tsunoda na zijn eerste Formule 1-meters. "Ik dacht dat het vooral voor de nek wel iets makkelijk zou zijn omdat ik er vertrouwen in had dat ik niet snel vermoeid zou raken. Zelfs in de Formule 2 voel ik mijn nek nauwelijks. Maar vandaag was het nog best pittig, vooral in de remzones. De remkracht is echt een stuk groter dan ik had verwacht. Ik moet nog een hoop trainen voor ik weer in actie kom met een Formule 1-auto."

Tost onder de indruk

Tost blikte achteraf tevreden terug op de eerste test van Tsunoda: "We hadden een zeer productieve eerste test hier in Imola. We hebben in totaal 352 kilometer af kunnen leggen," vertelt de Oostenrijker. "Vanochtend was de baan nog wat vochtig dus we begonnen de dag op regenbanden, maar desondanks voelde Yuki zich meteen op zijn gemak. Daarna wisselden we naar de droogweerbanden en wist hij meteen indrukwekkende rondetijden te noteren."

"Na de lunch hebben we hem opnieuw een nieuwe set banden gegeven en wist hij zich nog verder te verbeteren, waarmee hij aantoonde dat hij zich ronde voor ronde meer op zijn gemak begon te voelen. Daarna gaf hij waardevolle feedback over het gedrag van de auto, wat ook in de lijn der verwachting lag. We sloten de dag af met een lange run, waarin hij zeer consistente tijden noteerde. Hij toonde aan dat hij alles onder controle had."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van