Formule 1

Albon is gedoe met track limits beu: 'Leg gewoon grind neer'

31 oktober 2020 19:09 Aangepast: 31 oktober 2020 19:16

Alexander Albon is het gedoe met de track limits in de Formule 1 meer dan zat. De Thai, die zaterdag acht keer een rondetijd weggestreept zag worden, is van mening dat circuits gewoon weer grindbakken neer moeten leggen.

De baanlimieten spelen in de Formule 1 wel vaker een hoofdrol en zorgden ook zaterdag op het circuit van Imola weer voor een hoop ophef. Nadat er in de vrije training al een aantal tijden werden doorgestreept omdat coureurs de witte lijn in bepaalde bochten hadden overschreden, werden de track limits voor de kwalificatie hier en daar verlegd. Dat zorgde echter alleen maar voor meer onduidelijkheid.

Zo was Kimi Raikkonen in het eerste kwalificatiedeel van mening dat hij zich aan de afspraken had gehouden door een wiel van zijn Alfa Romeo op de kerbstones te houden, maar zag de Fin zijn rondetijd vervolgens alsnog doorgestreept worden.

Alexander Albon werd zaterdag maar liefst acht keer een rondetijd ontnomen omdat hij zich met de Red Bull niet aan de baanlimiet had gehouden. Het leverde hem ook de nodige problemen op in de kwalificatie, waarin hij zich wel nog als zesde wist te kwalificeren.

'Leg gewoon grind neer'

"Ik weet eerlijk gezegd niet waarom we voor verschillende bochten verschillende track limits blijven hanteren", aldus Albon, die daarmee verwees naar het feit dat de coureurs in sommige bochten wel buiten de lijnen mogen rijden. "Leg gewoon grind neer en het komt goed."

"Ik weet zeker dat mensen zullen roepen dat coureurs de baanlimieten gewoon moeten respecteren, maar we zijn volop aan het pushen en deze auto's zijn zo goed gebouwd dat er voor ons eigenlijk geen risico of straf ligt door wijd te gaan. Het is puur rondetijd. Hoe dichter je bij die witte lijn kunt komen, hoe sneller je gaat. Het komt dus meer aan op de circuits zelf. Kijk bijvoorbeeld naar de Nürburgring, dat is een goed voorbeeld van een goed circuit met goede kerbstones bij het uitkomen van de bocht, met daarachter direct een grindbak."

Kvyat: 'Het helpt een geweldige baan om zeep'

Ook onder andere Daniil Kvyat liet zich na de kwalificatie kritisch uit over de baanlimieten: "We hebben die witte lijnen helemaal niet nodig," sprak de Rus. "We hebben gewoon weer ouderwetse grindbakken nodig. Als je eraf gaat, ga je er dan ook echt af. Zonder al dat gedoe met die witte lijnen. Ik baal er echt van omdat het het racen niet ten goede komt. Het helpt een geweldige baan om zeep, dat is het probleem."

Ook op het circuit van Spa-Francorchamps hebben de track limits in het verleden al voor flink wat doorgestreepte tijden gezorgd. Het circuit maakte onlangs tot blijdschap van een aantal coureurs echter bekend dat als onderdeel van een grootschalige verbouwing ook op een aantal plekken de grindbak weer zal terugkeren.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Circuit Spa-Francorchamps kondigt grootschalige verbouwing aan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van