Extreme E

Extreme E presenteert racekalender voor allereerste seizoen

27 oktober 2020 19:49 Aangepast: 27 oktober 2020 20:28

Het gloednieuwe Extreme E-kampioenschap heeft vandaag tijdens de officiële lancering van de elektrische raceklasse de kalender gepresenteerd voor het eerste seizoen. Ook hebben de deelnemende teams voor het eerst de kleurstellingen van hun auto's aan het publiek getoond.

De Extreme E is een nieuwe raceklasse waarin er gereden gaat worden met elektrische SUV's. De deelnemende teams – die elk een mannelijke en een vrouwelijke coureur moeten inzetten – komen in actie op de meest extreme locaties, die allemaal gebukt gaan onder klimaatverandering of hevig zijn aangetast. Het doel van Extreme E-organisator Alejandro Agag – die eerder ook al de Formule E oprichtte – is daarmee naast het leveren van het nodige spektakel, ook aandacht vragen voor klimaatverandering, elektrische mobiliteit en gelijkheid.

Teams presenteren hun kleurstelling

De missie van de Extreme E kan een flink aantal grote teams als Ganassi en Andretti bekoren, maar ook Formule 1-kampioenen Nico Rosberg en Lewis Hamilton zullen voor het eerst als teambazen gaan fungeren en hebben elk hun eigen team ingeschreven voor het eerste seizoen van de Extreme E.

De negen reeds bevestigde teams presenteerden vanmiddag tijdens de virtuele lancering van het kampioenschap elk de livery van de auto waarmee zij volgend jaar zullen gaan racen. Zo heeft Lewis Hamilton er voor zijn X44-team voor gekozen om de auto (net als de helm waarmee hij in de Formule 1 rijdt) uit te rusten in een paarse livery, terwijl Ganassi juist kiest voor een opvallende gele kleurstelling op de zogenaamde ODYSSEY 21, de elektrische SUV die in 4.5 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur schiet en stijgingspercentages tot wel 130 procent aan kan.

Racekalender

Het allereerste Extreme E-seizoen gaat over vijf maanden van start in Al Ula, midden in de woestijn van Saudi-Arabië. Vervolgens wordt er in mei aan de Senegalese kust gereden, alvorens de Extreme E naar het noorden trekt voor een race op Groenland, een plek waar nog geen enkele autosportklasse ooit eerder heeft geracet.

Het seizoen wordt in het najaar afgesloten in Zuid-Amerika. Na een bezoek aan het Amazonegebied in Brazilië vormen de smeltende gletsjers van het Argentijnse Tierra del Fuego – het zuidelijkste puntje van Patagonië – op 11 en 12 december de seizoensfinale.

Racekalender Extreme E
Datum Locatie
21 - 21 maart Al Ula, Saudi-Arabië
29 - 30 mei Dakar, Senegal
28 - 29 augustus Kangerlussuaq, Groenland
23 - 24 oktober Santarem, Brazilië
11 - 12 december Patagonië, Argentinië

Transport over water

De St. Helena – een voormalig vrachtschip – vormt het kloppend hart van de Extreme E. Het schip is grondig verbouwd en verduurzaamd en vervoert al het materiaal – inclusief de auto's – over de hele wereld van race naar race. De keuze om geen gebruik te maken van luchtvracht verkleint de uitstoot van de Extreme E daardoor met twee derde. Ook wordt de St. Helena door wetenschappers gebruikt als onderzoekslaboratorium.

Het allereerste Extreme E-seizoen is volgend jaar te zien bij RTL 7.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van