Formule 1

‘Zandvoort verhuist naar het najaar op F1-kalender 2021’

27 oktober 2020 16:34 Aangepast: 27 oktober 2020 16:53
Een lege hoofdtribune op Circuit Zandvoort.

De Grand Prix van Nederland zal volgend jaar waarschijnlijk niet in het voorjaar, maar in het najaar worden verreden. Op een voorlopige kalender voor 2021, die maandag aan de Formule 1-teams is gepresenteerd, staat de race op Circuit Zandvoort pas na de zomerstop gepland.

De Formule 1-organisatie heeft maandag de eerste plannen voor de racekalender van 2021 voorgesteld aan de teams. Op de kalender staan dezelfde 22 races die ook deel uitmaakten van de oorspronkelijke kalender voor 2020, terwijl de toevoeging van een nieuwe Grand Prix in Saudi-Arabië er in totaal 23 races van maakt. Deze race moet tegen het einde van het seizoen op een nieuw stratencircuit in Djedda worden verreden. De havenstad vormde eerder dit jaar in januari ook al het startpunt van de Dakar Rally.

Ondanks alle coronamaatregelen gaat de Formule 1 er voorlopig dus gewoon vanuit dat de sport volgend jaar weer als vanouds over de hele wereld kan gaan racen. Zo moet het seizoen in maart traditioneel van start gaan in Melbourne en staat in het voorjaar ook de allereerste Grand Prix van Vietnam gepland, een van de races die dit jaar vanwege het coronavirus moest worden afgelast.

Zandvoort en Spa na de zomerstop

De grootste wijziging op de voorgestelde kalender voor 2021 is de verhuizing van Zandvoort naar de tweede helft van het seizoen. In de hoop dat er na de zomer weer grote evenementen met publiek mogen worden georganiseerd is de Grand Prix van Nederland voorlopig verplaatst naar het najaar. De race zal daarmee samen met de Belgische en de Italiaanse Grand Prix de eerste van twee achtereenvolgende triple-headers gaan vormen, waar er in drie opeenvolgende weekenden zal worden geracet. Singapore, Sotsji en Suzuka zullen vervolgens na een weekje rust de tweede triple-header gaan vormen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Zandvoort nu echt helemaal klaar voor Dutch GP

GP Brazilië nog onzeker

Voorlopig maakt ook de Grand Prix van Brazilië gewoon deel uit van de kalender. Het contract met het circuit van Interlagos liep dit jaar ten einde, maar de Formule 1 hoopt volgend jaar al te gaan racen op een nieuw circuit in Rio de Janeiro. De bouw van deze baan heeft echter vertraging opgelopen door lokaal verzet tegen de aanleg van het circuit.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Formule 1 onder vuur voor geplande race in Rio

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van