IMSA

WTR zet Van der Zande aan de kant: 'Heel zuur en heel pijnlijk'

23 oktober 2020 14:17 Aangepast: 23 oktober 2020 15:39

Renger van der Zande zal volgend jaar in het Amerikaans IMSA-kampioenschap niet terugkeren bij het team van Wayne Taylor Racing. Ondanks de ijzersterke resultaten heeft het Amerikaanse topteam besloten om de samenwerking met de Nederlander na dit seizoen te beëindigen.

Van der Zande won afgelopen zondag nog de Petit Le Mans, de 10-uursrace op het circuit van Road Atlanta waar de Nederlander twee jaar geleden ook al de zege pakte. De Nederlander was er de snelste rijder op de baan, terwijl hij in zijn drie seizoenen bij Wayne Taylor Racing ook al twee keer de 24 uur van Daytona heeft weten te winnen, het hoogtepunt van de Amerikaanse lange-afstandsracerij. Ook werd hij twee keer tweede in de 12 uur van Sebring en staat hij momenteel eerste in het kampioenschap.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Van der Zande wint Petit Le Mans na dramatische ontknoping

Ondanks zijn goede resultaten heeft WTR er toch voor gekozen om volgend jaar een nieuwe weg in te slaan en Van der Zande aan de kant te zetten. Het team wisselt volgend jaar de Cadillac in voor een DPi van Acura, de auto waarmee Ricky Taylor de afgelopen twee seizoenen al reed in dienst van Team Penske. De zoon van teameigenaar Wayne Taylor verhuist met de komst van Acura waarschijnlijk mee naar het team van zijn vader, terwijl de Portugees Filipe Albuquerque wordt gelinkt aan het tweede stoeltje. Voor Van der Zande en zijn teamgenoot Ryan Briscoe is er daardoor geen plek meer in 2021.

Sterren van de hemel

"Ze hadden mij bevestigd voor lange tijd, maar dat was een mondelinge afspraak vanuit de engineering en vanuit Wayne", vertelt Van der Zande aan RTL GP. "Na de race op Mid-Ohio vorige maand lieten ze we weten dat het toch niet meer zo zeker was."

Ondanks zijn ijzersterke resultaten kreeg de 34-jarige Nederlander deze week te horen dat zijn contract niet zal worden verlengd: "Na Mid-Ohio reed ik de sterren van de hemel. Ik was de snelste tijdens Petit Le Mans en won die race. Ik dacht dat ze gewoon niet meer om me heen konden. Dat dacht de rest van het team ook, maar ze hebben gewoon anders gekozen."

"Dat je vijf voor twaalf zo aan de kant wordt gezet is heel zuur"

"Het is niet dat er een superster in de auto komt, het is gewoon nog een andere endurance-rijder die absoluut goed is, maar ik denk niet beter dan ik," vervolgt Van der Zande, die vanzelfsprekend ontzettend baalt van de beslissing: "Ik vind het heel verrassend. We hebben drie jaar samengewerkt, twee keer Daytona gewonnen, twee keer Petit Le Mans gewonnen en we staan eerste in het kampioenschap. Ik dacht dat ik een heel goede relatie had met Wayne. Dat je dan zo aan de kant wordt gezet vijf voor twaalf is gewoon heel zuur."

Stoelendans

Vooral de timing waarop Van der Zande aan de kant wordt geschoven is een flinke klap in het gezicht voor de in Amsterdam woonachtige coureur. Met nog maar twee races te gaan dit seizoen is het merendeel van de stoeltjes voor 2021 al ingevuld, terwijl de financiële impact van het coronavirus op de autosport er toch al voor heeft gezorgd dat er volgend jaar minder stoeltjes ter beschikking zijn: 'De meeste teams zitten vol. Ik heb de afgelopen dagen met heel veel mensen zitten bellen en overleggen en dan sta je opeens aan de kant. Het is gewoon heel zuur en heel pijnlijk."

Toch gaat Van der Zande – die dit weekend met een Honda ook in actie komt in de 24 uur van Spa-Francorchamps – niet bij de pakken neerzitten: "Ik sta wel eerste in het kampioenschap en heb nog twee races te gaan; Laguna Seca en Sebring. Ik heb Sebring nog nooit gewonnen, maar was er wel al vaak tweede. Ik zou hem heel graag willen winnen en natuurlijk het kampioenschap willen afsluiten met een bang. Kijken of we kunnen overleven in deze sport want er staan daarnaast ook nog een hoop rijders in de wachtrij om in te stappen in welk zitje dan ook omdat er volgend jaar ook nog eens minder auto's aan de start staan."

"Ik ga niet in een hoekje zitten huilen"

"Het is een pijnlijk moment om iemand aan de kant zetten, maar ik ben geen zeurkous en ga niet in een hoekje zitten huilen. Ik ga gewoon hard vooruit en kijken waar dit toe gaat leiden."

Koen Sniekers/RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van