Formule 1

Grosjean en Magnussen na dit seizoen weg bij F1-team Haas

22 oktober 2020 11:44 Aangepast: 22 oktober 2020 11:52

Het Formule 1-team van Haas kiest in 2021 voor een geheel nieuwe rijdersline-up. Romain Grosjean en Kevin Magnussen hebben vandaag bekendgemaakt dat ze aan het einde van het jaar allebei zullen vertrekken bij de Amerikaanse renstal.

Grosjean rijdt al sinds 2016 voor het team van Haas toen het team haar debuut maakte in de koningsklasse van de Formule 1. Magnussen volgde een jaar later in 2017. Nadat het team vier opeenvolgende seizoenen voor dezelfde rijdersline-up heeft gekozen, slaat het volgend jaar een nieuwe weg in met twee nieuwe rijders. Die keuze komt niet helemaal als een verrassing: teambaas Günther Steiner liet onlangs al doorschemeren dat beide coureurs beter op zoek konden gaan naar een nieuw team.

Hoogte- en dieptepunten

"Het laatste hoofdstuk is gesloten, het boek is klaar", schrijft Grosjean op zijn sociale media. "Ik maak al sinds dag 1 deel uit van Haas F1. In die vijf jaar hebben we hoogte- en dieptepunten meegemaakt. In 92 races hebben we 110 punten gescoord, de reis was het waard."

Grosjean en Haas kenden in 2016 een droomstart met een sensationele zesde plek tijdens de debuutrace van het team in Melbourne. Een week later deed Grosjean er nog een schepje bovenop en kwam hij in Bahrein als vijfde aan de finish. De vierde plek tijdens de Grand Prix van Australië in 2018 was uiteindelijk het beste resultaat van Grosjean bij Haas, die eerder met Lotus wel al meerdere podiumfinishes scoorde in de Formule 1

De laatste jaren zakte Haas echter terug in de rangorde en werd het scoren van punten met ondermaats presterende auto's een zeldzaamheid: "Ik heb veel geleerd en heb me verbeterd waardoor ik een betere coureur en een betere man ben geworden. Ik hoop dat ik ook mensen in het team heb geholpen om zichzelf te verbeteren. Dat is waarschijnlijk hetgeen waar ik het meest trots op ben, meer nog dan die gekke eerste paar races in 2016 en de vierde plek in Oostenrijk in 2018. Ik wens het team al het beste voor de toekomst."

Ook Magnussen kondigt vertrek aan

Ook teamgenoot Magnussen kijkt met trots terug op zijn periode bij Haas: "Ik heb genoten van de uitdaging om deel uit te maken van een nieuw team. Het heeft me enorm veel ervaring opgeleverd en het heeft me geholpen om een betere coureur te worden," aldus de Deen. "Ik werk nog aan mijn plannen voor de toekomst, die ik binnenkort bekend zal maken."

Magnussen dankte tevens teameigenaar Gene Haas en teambaas Günther Steiner voor hun loyaliteit. Haas is het eerste team waar Magnussen meer dan één jaar voor heeft geracet, nadat hij eerder al na een enkel seizoen moest vertrekken bij de teams van McLaren en Renault.

Nieuwe line-up nog niet bekend

Het is nog niet bekend door welke coureurs Grosjean en Magnussen vervangen zullen worden volgend jaar. Voor beide coureurs lijkt het vertrek bij Haas ook wel eens het einde van hun Formule 1-loopbaan te kunnen betekenen. Grosjean wordt echter al gelinkt aan een een terugkeer in de lange-afstandsracerij met Peugeot, dat vanaf 2022 met een gloednieuwe hypercar terugkeert in de 24 uur van Le Mans.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van