IMSA

Van der Zande wint Petit Le Mans na dramatische ontknoping

18 oktober 2020 05:51

Renger van der Zande heeft zaterdag voor de tweede keer in drie jaar tijd de Motul Petit Le Mans op zijn naam geschreven. Op het circuit van Road Atlanta kwam de Nederlander na een dramatische ontknoping als eerste aan de finish met de #10 Cadillac van Wayne Taylor Racing.

De 10-uursrace van het Amerikaanse IMSA-kampioenschap werd in de slotfase beslist, na een fraai duel tussen de #7 Acura van Ricky Taylor en de #31 Cadillac van Pipo Derani. Beide coureurs zaten elkaar al rondenlang op de hielen en waren in het laatste uur al twee keer van plek gewisseld in een waanzinnig duel om de overwinning.

Omstreden incident

Met nog 11 minuten op de klok werd Derani iets opgehouden door het verkeer en pakte Taylor zijn kans: de Amerikaan besloot in Bocht 6 voor de inhaalactie te gaan, maar de gewaagde actie leidde tot een aanvaring tussen de beide leiders. Derani vloog daardoor van de baan en in de bandenstapels, Taylor zelf verloor eveneens kostbare tijd doordat hij spinde met de Acura.

Van der Zande de lachende derde

De aanvaring tussen de beide leiders was geweldig nieuws voor Renger van der Zande, die in het laatste uur flink terrein goed aan het maken was maar net tekort leek te gaan komen om nog een gooi naar de overwinning te doen. Door het incident tussen de beide leiders kwam de Nederlander met nog tien minuten op de klok echter plots aan de leiding te liggen.

Het incident tussen Taylor en Derani zorgde voor een neutralisatie, waarna het hele veld met nog vijf minuten op de klok onder aanvoering van Van der Zande weer werd losgelaten. Een crash van Laurens Vanthoor in de Porsche zorgde echter meteen weer voor een neutralisatie, waardoor de race uiteindelijk ook onder geel zou eindigen. Van der Zande kon zo na tien uur racen als eerste over de finish rijden, waarmee hij net als twee jaar geleden op de valreep de zege wist te pakken in de Petit Le Mans.

Strijd om het kampioenschap

De Nederlander deelde de #10 Cadillac van Wayne Taylor Racing met Ryan Briscoe en Scott Dixon en deed met de overwinning tevens uitstekende zaken in de strijd om het kampioenschap, dat met nog twee races te gaan wordt aangevoerd door het team van Wayne Taylor Racing.

De wedstrijdleiding besloot het incident tussen Taylor en Derani onbestraft te laten, waardoor Taylor de Acura – die hij deelde met Alexander Rossi en Helio Castroneves – als tweede over de finish kon sturen. De Amerikaan was na afloop van de race echter in tranen, terwijl hij ook nog werd getrakteerd op een bezoekje van een boze Derani die uiteindelijk als vijfde aan de finish kwam. Dane Cameron, Juan Pablo Montoya en Simon Pagenaud maakten het podium compleet in de tweede Acura van Team Penske.

Van Uitert wint in LMP2

Ook in de LMP2-klasse was er Nederlands succes dankzij een overwinning van Job van Uitert. JDC Miller Motorsports reed het merendeel van de race aan de leiding in de LMP2-klasse, totdat Simon Trummer de auto in de slotfase met technische problemen in de pits moest parkeren. Daardoor kreeg Mikkel Jensen de zege in de schoot geworpen in de #8 Oreca, die hij naast John Farano ook deelde met Van Uitert. De Brabander wist zijn allereerste race in het Amerikaanse IMSA-kampioenschap daardoor meteen winnend af te sluiten.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Van Uitert debuteert met Starworks in Petit Le Mans

Porsche wint GTLM, Catsburg op het podium

In de GTLM-klasse ging de overwinning voor het eerst dit jaar naar Porsche. Fred Makowiecki wist in de slotfase knap de Corvette van Antonio Garcia achter zich te houden, nadat vlak daarvoor de op dat moment leidende Augusto Farfus een extra bezoekje aan de pits had moeten brengen na een aanvaring met een Prototype. Makowiecki pakte daardoor samen met Nick Tandy en Matt Campbell de overwinning.

Garcia kon door de neutralisaties in de laatste minuten geen aanval meer doen op de leiding en moest met de #3 Corvette genoegen nemen met de tweede plek. De Spanjaard deelde de auto met Jordan Taylor en Nick Catsburg, die daarmee zijn reeks podiumfinishes van de afgelopen weken in stand wist te houden. Farfus kwam na het late oponthoud uiteindelijk als derde aan de finish in de BMW.

Over twee weken staat op het circuit van Lugana Seca de volgende race op het programma. Het IMSA-seizoen wordt op 14 november afgesloten met de 12 uur van Sebring.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van