Formule 1

Alonso terug in Formule 1-auto: 'Het voelde geweldig'

13 oktober 2020 18:29 Aangepast: 13 oktober 2020 18:42

Fernando Alonso heeft dinsdag voor het eerst in anderhalf jaar tijd weer kilometers gemaakt met een Formule 1-auto. De Spanjaard bereidde zich in Barcelona voor op zijn Formule 1-rentree met Renault in 2021.

In het kader van een zogenaamde filmdag mocht Alonso vandaag maximaal 100 kilometer afleggen op het circuit van Barcelona, de baan waar Alonso in 2000 ook zijn allereerste Formule 1-test afwerkte. De Spanjaard reed zo'n 21 rondjes met de R.S.20, de auto die Renault afgelopen zondag op de Nürburgring dankzij Daniel Ricciardo nog de eerste podiumfinish in de Formule 1 bezorgde sinds 2011.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Ricciardo pakt eerste Renault-podium: 'Die tattoo gaat er komen!'

Alonso zal volgend jaar bij Renault de plek innemen van Ricciardo, en was dinsdag positief verrast door de prestaties van de Renault.

Fijne verrassing

"Het gevoelde geweldig om na twee jaar weer met een Formule 1-auto te kunnen rijden en de snelheid weer te voelen", aldus Alonso. "Dat alles zo snel op je afkomt, bocht na bocht, de prestaties tijdens het remmen. Het was erg fijn om dat weer te kunnen voelen. De auto zelf was ook een fijne verrassing. We weten dat de auto goed presteert de laatste weken. Ik voelde de grip en merkte dat er flink wat potentie in zit."

De tweevoudig wereldkampioen gaf toe dat hij wel nog even moet werken aan zijn eigen snelheid, nadat hij zich het afgelopen jaar vooral heeft gericht op zijn deelname aan de Dakar Rally in januari en de Indianapolis 500 in augustus: "Ik kon er nog niet het maximale uithalen omdat ik nog niet op snelheid ben, maar ik ben wel tevreden over vandaag."

"De auto is beter dan ik"

"De auto is beter dan ik op dit moment. Het is niet zo makkelijk om weer op Formule 1-snelheid te komen. Het ging elk rondje beter en ik probeerde de engineers van wat feedback te voorzien. We hadden echter ook wat filmwerk te doen, dus er waren camera's en drones die me volgden op de baan. Er stond flink wat druk op de ketel, het was hard werken."

Alonso virtueel al deel van F1-team

Alonso geeft toe dat hij zich de komende maanden ook op fysiek vlak nog klaar zal moeten stomen voor zijn Formule 1-rentree. In de tussentijd maakt de Spanjaard achter de schermen virtueel wel al deel uit van het team: "Ik kijk thuis natuurlijk alle races, maar het team heeft me ook voorzien van een fijne set-up waarmee ik de onboards van Esteban en Daniel kan kijken en mee kan luisteren met al het radioverkeer, de debriefs en vergaderingen."

"Ik weet dus wat er gebeurt tijdens de weekenden. De resultaten worden steeds beter en het podium van afgelopen weekend was welverdiend na al het harde werk."

Focus op 2022

Ondanks de stijgende lijn richt Alonso zijn pijlen echter vooral op 2022, aangezien de reglementen volgend jaar min of meer gelijk blijven en Renault naar verwachting ook dan genoegen zal moeten nemen met een plekje in de middenmoot. "Ik weet waar dit team toe in staat is. Er is na zondag niks veranderd. Het belangrijkste is dat we het momentum vasthouden voor volgend jaar en vooral voor 2022."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van