Formule 1

Hamilton evenaart zegerecord Schumacher: 'Dit had ik nooit durven denken'

11 oktober 2020 20:49 Aangepast: 11 oktober 2020 21:12

Met zijn overwinning op de Nürburgring heeft Lewis Hamilton het recordaantal Formule 1-overwinningen van Michael Schumacher geëvenaard. De Britse wereldkampioen heeft nu net als de Duitse Formule 1-legende 91 Grand Prix-zeges behaald, wat hij na afloop nog maar moeilijk te beseffen vond.

Na zijn 91ste overwinning kreeg Hamilton uit handen van Mick Schumacher – de zoon van de zevenvoudig F1-kampioen – een helm overhandigd van Michael. "Ik ben enorm vereerd, ik weet niet wat ik moet zeggen", sprak Hamilton. "Als kind groei je op met bepaalde coureurs als idool. Niet alleen omdat ze zo goed zijn, maar ook omdat ze dat jaar na jaar en race na race vol blijven houden. Ik weet nog dat ik als Michael speelde in Grand Prix 2. Als je ziet hoe dominant hij was had ik durven denken dat iemand, laat staan ikzelf, ooit ook maar in de buurt zou komen van zijn records. Dit is dus een ongelofelijke eer."

'Michael was een pionier'

In de persconferentie na afloop van de race sprak Hamilton zijn bewondering uit voor Schumacher: "Iedereen weet natuurlijk wat voor een icoon hij is. Wat hij heeft bereikt, op zoveel verschillende vlakken. Hij heeft echt de limiet opgezocht wat betreft de fysieke kant van de sport, hij was een pionier door destijds zo'n fitte coureur te zijn. Het is ook bewonderenswaardig wat hij heeft betekend voor de teams waar hij heeft gereden, niet alleen voor Ferrari."

Hamilton nam in 2013 de plek in van Schumacher bij het team van Mercedes. Destijds had de Brit één wereldtitel en 22 zeges achter zijn naam staan. Inmiddels heeft Hamilton dus 91 keer een race weten te winnen en is hij hard op weg naar zijn zevende wereldtitel, wat eveneens een evenaring zou betekenen van het record van Schumacher.

Nog meer waardering

"Dat aantal overwinningen is zo groot en het leek zo ver weg, dat het voor mensen moeilijk te begrijpen is hoe moeilijk het voor hem was om die 91 overwinningen te behalen," vervolgt Hamilton. "Om elk weekend te blijven leveren, jaar in jaar uit. Om zo fit en precies te blijven, dat waardeer ik nu steeds meer. Ik kan alleen maar zeggen dat het nooit makkelijker wordt. Van je eerste tot je 91ste overwinning, het was een lange zware weg om hier te komen."

Hamilton dankte ook de familie van Schumacher voor het schenken van de helm, al is het niet voor het eerst dat Hamilton een helm van de Duitser in ontvangst heeft mogen nemen: "Ik heb al een helm van hem thuis. In Abu Dhabi 2012 sprak ik met Michael en wisselden we elkaars helm uit. Dat was voor mij echt een speciaal moment dat ik nooit zal vergeten. Ik ben de familie zo dankbaar dat ze mij vandaag op deze manier eren. Zijn zoon is ook een geweldig talent en echt een mooi mens. Michael heeft een geweldige man opgevoed en ik kijk er naar uit om te zien hoe zijn carrière zich gaat ontwikkelen."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Hamilton evenaart Schumacher met zege in de Eifel, Verstappen tweede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van