Renovatie

Circuit Spa-Francorchamps kondigt grootschalige verbouwing aan

09 oktober 2020 17:45 Aangepast: 09 oktober 2020 18:00

Het circuit van Spa-Francorchamps gaat de komende jaren flink op de schop. Als onderdeel van een grootschalige renovatie wordt niet alleen de veiligheid op de baan verbeterd, maar zullen er ook twee nieuwe overdekte tribunes worden gebouwd.

Het circuit van Spa-Francorchamps werd de afgelopen jaren al een aantal keren flink onder handen genomen. Zo werd in 2006 het gehele pitcomplex en het gedeelte van de oude Bus Stop-chicane tot aan de eerste bocht vernieuwd, waarna er twee jaar geleden nog een gloednieuw rallycross-complex uit de grond werd gestampt. De komende jaren gaat de schop opnieuw in de grond en zal het iconische circuit op vrijwel alle punten onder handen worden genomen.

Terugkeer van de grindbak

Om te voldoen aan de eisen van de internationale motorsportbond (dit in verband met de komst van het FIM Endurance World Championship in 2022) zal het circuit op een aantal punten worden aangepast. In vijf bochten (La Source, Raidillon, Blanchimont, Les Combes en Stavelot) zullen de asfaltstroken (deels) worden vervangen door grindbakken, die daarmee terugkeren op het Ardennencircuit. In andere bochten zullen de vangrails en uitloopstroken eveneens verlegd en/of uitgebreid worden.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De nieuwe tribune en grotere uitloopstrook bovenaan Raidillon De nieuwe tribune en grotere uitloopstrook bovenaan Raidillon

Nieuwe overdekte tribunes

Naast de baan zal vooral het gedeelte van de eerste bocht (La Source) tot en met Raidillion een metamorfose ondergaan. De oude overdekte tribune tegenover de oude pits gaat tegen de vlakte en wordt vervangen wordt door een nieuwe overdekte tribune, die tevens ruimte biedt aan een aantal VIP-lounges. Deze nieuwe tribune bevat in totaal 4.144 zitplaatsen, terwijl daarnaast tegen de helling nog eens 3.000 onoverdekte zitplaatsen worden gerealiseerd. Deze tribunes komen een stuk verder naar achteren te liggen dan de huidige tribunes, waardoor er naast de baan richting Eau Rouge ruimte wordt gecreëerd voor meer uitwijkmogelijkheden in de vorm van een brede grasstrook.

Bovenaan Raidillon wordt eveneens een permanente tribune gebouwd met nog eens 4.600 overdekte zitplaatsen. Ook in deze tribune worden de nodige VIP-lounges verwerkt die een fraai uitzicht zullen bieden over de legendarische Eau Rouge-bocht en de paddock. Door de komst van deze tribune zal er ook bovenaan Raidillon flink wat extra ruimte worden gecreëerd, wat resulteert in extra uitloopstroken voor de coureurs. Daardoor wordt op dit punt de veiligheid aanzienlijk verbeterd, nadat een tragisch ongeval op deze plek vorig jaar nog resulteerde in het overlijden van Formule 2-coureur Anthoine Hubert.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De tribune en grasstrook tegenover de oude pits De tribune en grasstrook tegenover de oude pits

Tachtig miljoen

In totaal zal er zo'n 80 miljoen euro in het circuit worden geïnvesteerd, wat moet resulteren in 13.000 nieuwe permanente zitplaatsen, meer veiligheid en een betere infrastructuur. In 2022 moeten de werkzaamheden zijn afgerond.

In onderstaande video zie je een uitgebreid overzicht van alle geplande ingrepen.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van