Formule 1

Keert de Formule 1 terug op de Nordschleife? 'In Monaco wordt ook geracet'

08 oktober 2020 20:40 Aangepast: 08 oktober 2020 22:13
De befaamde Nordschleife Beeld © Nürburgring

Keert de Formule 1 ooit nog terug op de legendarische Nordschleife? De kans lijkt vrij klein, maar volgens Mirco Markfort, de directeur van de Nürburgring, kan het scenario niet worden uitgesloten. Zo vertelt hij voorafgaande aan de Eifel Grand Prix, die dit weekend wordt verreden op de Grand Prix-layout van het Duitse circuit.

De Formule 1 racet dit weekend voor het eerst in zeven jaar tijd weer op het Grand Prix-circuit van de Nürburgring, maar het 5.1 kilometer lange circuit valt in het niet bij de aangrenzende Nordschleife. Dit ruim 20 kilometer lange monster van een circuit werd van 1951 tot en met 1976 gebruikt voor de Duitse Grand Prix, maar werd na het bijna fatale ongeval van Niki Lauda als te onveilig beschouwd.

Touristenfahrten

Tegenwoordig wordt de Nordschleife vooral als 'tolweg' gebruikt voor de zogenaamde Touristenfahrten, waarin liefhebbers tegen betaling met hun eigen auto over het circuit kunnen scheuren. De baan wordt door autofabrikanten echter ook gebruikt als testparcours, terwijl er ook nog regelmatig races worden verreden, met de 24 uur van de Nürburgring als jaarlijks hoogtepunt.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Catsburg wint met BMW de 24 uur van de Nürburgring

Tijdens de 24-uursrace rijden onder andere GT3-bolides over de Nordschleife, maar stiekem droomt de directie van het circuit ook nog van het scenario dat er ooit weer Formule 1-bolides door 'De Groene Hel' zullen gaan scheuren.

"In Monaco wordt er ook geracet"

"De droom leeft zeker bij ons", vertelt Mirco Markfort, directeur van de Nürburgring, in gesprek met Auto, Motor und Sport. "Dat zou echt fantastisch zijn. Om dat van de grond te krijgen zullen we echter alle partijen om de tafel moeten krijgen, van de FIA en Liberty Media tot de teams en coureurs zelf. Je moet dan samen kijken hoe je het voor elkaar kunt krijgen. De auto's hebben bijvoorbeeld zeker een andere afstelling nodig, maar op plekken als Monaco en Bakoe wordt er ook geracet. Waar een wil is, is een weg. Maar het is natuurlijk nog heel ver weg."

Helemaal uitsluiten wil Markfort het idee van een Formule 1-race op de Nordschleife dus niet: "We leven hier volgens het motto 'gaat niet, bestaat niet'. Velen hebben ons ook voor gek verklaard toen we in juli met slechts een paar maanden voorbereidingstijd bekendmaakten dat de Formule 1 hier zou gaan racen. We zullen zien wat de toekomst brengt."

Veiligheid

Hoewel GT3-auto's momenteel de snelste auto's zijn die racen op de Nordschleife, reed Timo Bernhard twee jaar geleden nog met een speciale LMP1-bolide van Porsche in een recordtijd van 5 minuten en 19 seconden over de Nordschleife. Romain Dumas deed het vorig jaar met de elektrische Volkswagen ID.R in iets meer dan zes minuten tijd nog eens dunnetjes over. De snelheid van de auto's en de vereiste veiligheidsmaatregelen is volgens Markfort dan ook niet het probleem.

"De afgelopen twee jaar hebben we met die twee razendsnelle auto's al gezien dat het wel kan. Dat zijn auto's die eigenlijk gebouwd zijn voor een gladgestreken stuk asfalt, maar met de Porsche 919 Hybrid Evo en de Volkswagen ID.R werd aangetoond dat er met de juiste afstelling en de juiste coureur achter het stuur ook op de Nordschleife kan worden gereden."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Onboard: Robert Kubica vliegt met een M4 over de Nordschleife

"De fabrikanten zouden het niet hebben gedaan als de veiligheid in het geding was geweest. Ik denk dan ook dat het circuit geschikt zou zijn. De jaarlijkse moderniseringsmaatregelen voor het Grand Prix-circuit gelden natuurlijk ook voor de Nordschleife. We hebben er de afgelopen jaren veel werk verzet, veel nieuw asfalt aangelegd en extra veiligheidshekken geplaatst. Men kan de Nordschleife dus niet meer vergelijken met die uit de tijd van Niki Lauda."

Verstappen ziet race op de Nordschleife wel zitten

Max Verstappen stak donderdag niet onder stoelen of banken dat hij wel voorstander is van een Formule 1-race op de Nordschleife: "We racen op het verkeerde circuit", vertelde de Limburger donderdag grappend voor de camera's van Sky. "We hadden eigenlijk op de Nordschleife moeten rijden, dat zou pas vet zijn." Op de reactie dat het 20 kilometer lange circuit niet geschikt zou zijn voor een Formule 1-auto antwoordt de Red Bull-coureur: "Is Monaco niet gevaarlijk dan? Daar racen we ook met 300 kilometer per uur door de straten."

Hoewel een Formule 1-race op de Nordschleife nog ver weg lijkt, kunnen een aantal coureurs de verleiding niet weerstaan om deze week wel al even kennis te maken met het circuit. Carlos Sainz onthulde donderdag tijdens de persconferentie dat hij gisteren al met een Audi A6 drie rondjes over het circuit heeft gereden. Onder andere Charles Leclerc en Daniel Ricciardo verwachten er deze week ook nog even in actie te zullen komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van