Formule 1

Formule 1 onder vuur voor geplande race in Rio

07 oktober 2020 20:01 Aangepast: 07 oktober 2020 20:10
De plannen voor het nieuwe circuit in Rio

De Formule 1 heeft zich de woede op de hals gehaald van milieuactivisten in Brazilië. De koningsklasse van de autosport wil namelijk gaan racen op een nieuw circuit in Rio de Janeiro, maar daarvoor moet wel een groot deel van een bos worden gekapt.

De Formule 1 racete de afgelopen jaren op het circuit van Interlagos in Sao Paulo, maar de overeenkomst met het Autodromo José Carlos Pace loopt dit jaar ten einde. De kans op een nieuwe deal voor het circuit van Interlagos is uiterst klein, aangezien de relatie tussen de organisatoren van de race en de nieuwe Formule 1-eigenaren niet al te best te noemen is.

Rio de Janeiro

Als alternatief heeft de Formule 1 al een tijdje Rio de Janeiro op het oog als nieuwe locatie voor de Braziliaanse Grand Prix. In een brief aan Claudio Castro, de gouverneur van Rio, liet Formule 1-baas Chase Carey vorige maand zelfs al weten dat de deal zo goed als rond is: "We hebben een overeenkomst bereikt met Rio Motorsports LLC om een Formule 1-race te organiseren in Rio de Janeiro", bevestigt Carey de deal met de promotor in Rio.

"Deze overeenkomst is klaar om in werking te worden gesteld en aangekondigd te worden door de Formule 1, zodra de benodigde vergunningen zijn verleend door de autoriteiten."

Verzet

Dat laatste blijkt nog een behoorlijke horde te zijn voor de Formule 1, aangezien Liberty Media een race op een nog aan te leggen circuit in Deodoro voor ogen heeft. Deze militaire basis in het westen van de stad werd ook voor een aantal evenementen gebruikt tijdens de Olympische Spelen van 2016, maar voor het aan te leggen circuit moeten duizenden bomen worden gekapt.

(Tekst gaat verder onder de foto)

In beeld: de plannen voor het nieuwe circuit in Rio de Janeiro In beeld: de plannen voor het nieuwe circuit in Rio de Janeiro

De plannen voor het nieuwe circuit kunnen op flink wat weerstand rekenen van lokale milieuactivisten, die zich hevig verzetten tegen de bouw van het circuit in een groot bosrijk gebied in de kustplaats. Het is dan ook nog maar de vraag of de lokale autoriteiten instemmen met de bouw van het nieuwe Formule 1-circuit.

Toekomst Braziliaanse GP onduidelijk

In zijn brief over de bereikte overeenkomst met de Braziliaanse promotor heeft Carey het niet over een locatie voor de race in Rio. De mogelijkheid bestaat dan ook dat de Formule 1 nog op zoek gaat naar een andere locatie voor de race. De plannen voor een F1-race in Rio zullen daarmee echter flinke vertraging oplopen, waardoor de kans groot is dat de GP van Brazilië volgend jaar ontbreekt op de Formule 1-kalender.

De Grand Prix van Brazilië maakt sinds 1973 deel uit van de Formule 1-kalender. Dit jaar maakt de race vanwege het coronavirus voor het eerst sinds de allereerste editie ook al geen deel uit van de kalender.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van