Formule 1

Renault bereid om Red Bull na 2021 van motoren te voorzien

03 oktober 2020 12:44 Aangepast: 03 oktober 2020 13:04

Renault heeft aangegeven dat het de teams van Red Bull en AlphaTauri best van motoren wil voorzien na 2021. Beide teams moeten op zoek naar een nieuwe motorleverancier nu Honda heeft aangekondigd dat het na volgend seizoen de stekker trekt uit haar Formule 1-activiteiten.

Renault was van 2007 tot en met 2018 al de motorleverancier van Red Bull, wat de combinatie van 2010 tot en met 2013 vier jaar op rij de wereldtitel opleverde. Het huwelijk eindigde echter in een nare echtscheiding na het nodige moddergooien tussen beide partijen tijdens de laatste jaren van de samenwerking.\

FIA-regel verplicht Renault mogelijk tot nieuwe samenwerking

Door het vertrek van Honda moeten Red Bull en AlphaTauri voor 2022 weer op zoek naar een nieuwe motorleverancier. Ondanks de eerdere spanningen onderling heeft Renault aangegeven dat het best open staat voor een nieuwe samenwerking met het energiedrankjesconcern. De Franse fabrikant heeft ook weinig keuze, aangezien het FIA-reglement de motorfabrikant met de minste klantenteams (in dit geval Renault) het de fabrikant verplicht om een team van motoren te voorzien, mocht de renstal daarvoor een verzoek indienen bij de desbetreffende fabrikant.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Honda stapt na 2021 uit de Formule 1

"We zijn ons bewust van die regel en hebben ook elke intentie om daar gehoor aan te geven en te voldoen aan onze plicht", aldus Renaults motorsportbaas Cyril Abiteboul tegen Autosport. "Het ligt uiteraard wel iets genuanceerder. We moeten eerst een aanvraag ontvangen en dat is nog niet gebeurd. Daarnaast gelden er zeer specifieke omstandigheden, waaronder de timing van de aanvraag. Daar zijn we nog altijd ver van verwijderd, dat zal niet voor de lente van volgend jaar zijn."

Abiteboul heeft nog geen telefoontje ontvangen

Voorlopig houdt Abiteboul nog geen rekening met een eventueel verzoek uit Oostenrijk: "We weten dat er in de Formule 1 heel veel kan gebeuren in korte tijd en de lente van 2021 is nog altijd ver weg. Er kan nog van alles gebeuren, maar wij zullen aan onze verplichting voldoen mocht de situatie zich voordoen."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Hoe nu verder voor Red Bull en Verstappen?

"Ik denk dat het wel awkward kan worden," vertelt Abiteboul over een mogelijke nieuwe samenwerking met Red Bull. "Maar ik denk dat het ver weg is. Ik kan me niet voorstellen dat Red Bull geen alternatief klaar had liggen, ze moesten hier wel van op de hoogte zijn geweest. Helmut [Marko] en Christian Horner zitten vol verrassingen en oplossingen, dus ik ga er niet van uit dat wij hun Plan A zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van