IndyCar

Rinus van Kalmthout stunt met allereerste pole-position in de IndyCar

02 oktober 2020 01:11 Aangepast: 02 oktober 2020 02:38
Een trotse Van Kalmthout poseert naast de P1-sticker op zijn auto

Rinus van Kalmthout mag vrijdag de eerste race van het IndyCar-weekend in Indianapolis van pole-position aanvangen. De Nederlander was op het Grand Prix-circuit van Indianapolis knap de snelste in de kwalificatiesessie.

De Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1 brengt dit weekend voor de derde keer dit seizoen een bezoek aan de Indianapolis Motor Speedway. Na de Indy 500 en een race op het Grand Prix-circuit eerder dit jaar, staan er dit weekend opnieuw twee races op het infield van de Amerikaanse snelheidstempel op het programma.

Hoewel de IndyCar-coureurs eerder dit jaar dus al hebben gereden op het GP-circuit van Indy, zijn de omstandigheden dit weekend weer totaal anders vanwege de koelere omstandigheden. De harde wind en de laaghangende zon maakten het tijdens de kwalificatie nog lastiger voor de rijders.

Van Kalmthout het snelst van iedereen

Ondanks de lastige omstandigheden wist IndyCar-debutant Rinus van Kalmthout donderdag niet voor het eerst dit seizoen erg veel indruk te maken. De rookie was in de kwalificatie namelijk het snelst van iedereen. De 20-jarige coureur uit Hoofddorp wist het circuit af te leggen in een 1:09.690, wat hem zijn allereerste pole-position in de Amerikaanse raceklasse opleverde.

Van Kalmthout is met zijn ijzersterke prestatie na Arie Luyendyk pas de tweede Nederlander in de IndyCar-historie die een pole-position weet te pakken in de Amerikaanse raceklasse. Het markeerde tevens de eerste pole voor het team van Ed Carpenter Racing op het Grand Prix-circuit van Indianapolis. Teambaas Ed Carpenter pakte op de omringende oval van de baan in Indiana wel al vaker de pole voor de Indy 500.

Kampioen Newgarden naast Van Kalmthout op eerste startrij

De kwalificatie voor de eerste race van het weekend werd verreden in twee groepen. Van Kalmthout maakte deel uit van de tweede groep en zorgde er met de snelste tijd voor dat de coureurs uit zijn groep vrijdag plaats mogen nemen op de oneven plekken van de startgrid. Regerend IndyCar-kampioen Josef Newgarden was de snelste van de coureurs in Groep 1, die zullen vertrekken vanaf de even startplaatsen.

De eerste groep bestond uit een aantal grote namen, maar een spin van Takuma Sato en een daaropvolgende rode vlag zorgden ervoor dat de hele groep niet de kans kreeg om een snelle ronde op de zachte band te rijden, waardoor de tijden een stuk langzamer waren dan in de tweede groep. Newgarden was daardoor weliswaar de snelste van zijn groep dankzij een 1:10.470, maar omdat die tijd al snel eraan ging in de tweede groep moest de regerend IndyCar-kampioen genoegen nemen met de tweede startplek.

Klassementsleider Dixon wacht inhaalrace

De tweede startrij bestaat uit Colton Herta – die in zijn groep +0.014s toegaf op de tijd van Van Kalmthout – en de tweede Penske-bolide van Will Power. Klassementsleider Scott Dixon zal zich een weg naar moeten zien te vechten. De Nieuw-Zeelander kwam niet verder dan een twaalfde startplek, maar heeft met nog drie races te gaan dit seizoen wel een royale voorsprong op Newgarden in de strijd om het kampioenschap.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

IndyCar onthult racekalender voor 2021

Van Kalmthout zag vrijdagavond rond 21.30 uur Nederlandse tijd het IndyCar-veld aanvoeren tijdens de start van de eerste race. Zaterdag staat er nog een tweede race op het programma. Eerder dit jaar hield 'VeeKay’ een knappe vijfde plaats over aan de eerste race op het GP-circuit van Indianapolis.

Klik hier voor de volledige uitslag van de kwalificatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van