Formule 1

Stewards vervangen strafpunten Hamilton door geldboete

27 september 2020 18:21 Aangepast: 27 september 2020 18:43

De stewards hebben het besluit om Lewis Hamilton twee strafpunten op te leggen voor zijn illegale proefstart voorafgaande aan de Russische Grand Prix ingetrokken. De strafpunten zijn na afloop van de race omgezet naar een geldstraf voor het team.

Hamilton kreeg tijdens de race in Sotsji een dubbele tijdstraf van vijf seconden en twee strafpunten opgelegd omdat hij voorafgaande aan de race een proefstart had gemaakt op een plek waar dit niet was toegestaan. De tijdstraf kostte Hamilton een kans op de overwinning, terwijl de Brit met de twee strafpunten op de rand van een schorsing stond.

'Illegale proefstart fout van het team'

Na afloop van de race hebben de stewards er echter voor gekozen om de strafpunten van Hamilton om te zetten naar een geldboete van €25.000,- voor het team van Mercedes. De stewards zijn namelijk van mening dat de illegale proefstart een fout was van het team, aangezien de wereldkampioen over de boordradio toestemming had gevraagd aan zijn team om de proefstart op een andere plek uit te voeren. Het team gaf hem vervolgens toestemming daarvoor.

“De stewards hebben informatie van het team gekregen dat zij de coureur van auto nummer 44 (Hamilton) de instructie hebben gegeven om de proefstart uit te voeren op een verkeerde plek,” valt te lezen in een verklaring. “Dit is bevestigd door de stewards, die de communicatie tussen het team en coureur hebben beluisterd. Als gevolg zijn de strafpunten voor de coureur omgezet naar een geldboete van €25.000.- voor het team.”

Hamilton terug naar acht strafpunten

Met het intrekken van de twee strafpunten heeft Hamilton nu acht strafpunten op zijn superlicentie staan. Wanneer een coureur binnen een jaar tijd twaalf strafpunten verzameld, volgt er automatisch een race schorsing. Op 17 november – na de GP van Turkije – worden er pas weer twee strafpunten weggestreept op de superlicentie van de wereldkampioen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van