Formule 1

Hamilton op rand van schorsing na straf in Russische GP

27 september 2020 17:13 Aangepast: 27 september 2020 18:35

Lewis Hamilton zal de komende races op zijn tellen moeten passen in de Formule 1. De Brit is na zijn dubbele tijdstraf in de Russische Grand Prix nog maar twee strafpunten verwijderd van een wedstrijd schorsing.

Hamilton kreeg in Sotsji een dubbele straf van vijf seconden en een strafpunt voor een overtreding die hij voor de race al begaan had. De Brit deed op weg naar de grid tot twee keer toe een proefstart op een plek waar dit niet was toegestaan. De tijdstraf kostte hem in de race al dermate veel tijd dat een derde plek het hoogst haalbare bleek.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Bottas domineert na tijdstraf Hamilton, Verstappen tweede

Mogelijk krijgt de dubbele straf nog meer gevolgen voor Hamilton, aangezien de Brit nu namelijk al tien strafpunten heeft verzameld op zijn superlicentie. Wanneer een coureur binnen periode van twaalf maanden twaalf strafpunten scoort, volgt er automatisch een race schorsing. Sinds de invoering van het strafpuntensysteem in 2014 heeft nog geen enkele Formule 1-coureur het maximale aantal van twaalf punten bereikt.

Hamilton moet op zijn tellen passen

Hamilton zal nog zeker tot en met de Grand Prix van Turkije eind november op zijn tellen moeten passen, aangezien zijn eerste strafpunten pas op 17 november vervallen. De Brit werd dit jaar onder andere al bestraft voor een aanrijding met Alexander Albon en het binnenrijden van een gesloten pitstraat in Monza, wat hem eerder deze maand ook al de zege kostte tijdens de Italiaanse Grand Prix.

Overigens hoeft een eventuele race schorsing nog niet meteen een ramp te betekenen voor Hamilton, aangezien hij net als zijn strafpunten ook flink wat WK-punten weet te scoren: de Brit heeft momenteel een riante voorsprong van 44 punten in de jacht op zijn zevende wereldtitel.

UPDATE | Toch geen tijdstraf voor Hamilton

De stewards hebben na afloop van de race besloten om de strafpunten van Hamilton om te zetten naar een geldboete van €25.000,- voor het team van Mercedes. De Brit blijft daarmee ook na het weekend op Sotsji op een totaal van acht strafpunten staan.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Stewards vervangen strafpunten Hamilton door geldboete

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van