Formule 1

FIA verbiedt speciale shirts na protest Hamilton

27 september 2020 12:48 Aangepast: 27 september 2020 12:54
Hamilton op het podium in Toscane

Formule 1-coureurs mogen niet langer speciale kleding aantrekken na afloop van een Grand Prix en op het podium. De FIA reageert daarmee op het protest van Lewis Hamilton, die na afloop van de Toscaanse Grand Prix aandacht vroeg voor de dood van Breonna Taylor.

Hamilton droeg twee weken geleden in Mugello een t-shirt met daarop de tekst 'Arresteer de agenten die Breonna Taylor hebben vermoord'. De Brit vroeg daarmee aandacht voor de dood van Taylor, die in maart om het leven kwam door politiegeweld in Kentucky. Nadat hij de race had gewonnen droeg Hamilton het shirt ook op het podium, wat bij autosportfederatie FIA uiteindelijk tot een onderzoek leidde om haar eigen regels voor iedereen helder te krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Tekst op shirt Hamilton ter discussie bij de FIA

De Formule 1 organiseert dit seizoen voorafgaande aan elke Grand Prix een statement tegen racisme, waar de coureurs op de grid poseren in een speciaal shirt met daarop de tekst #EndRacism, al heeft Hamilton ervoor gekozen om een shirt aan te trekken met de tekst 'Black Lives Matter'. De actie van Hamilton na afloop van de GP van Toscane werd door velen echter gezien als een politiek statement, waarna de FIA heeft besloten om in te grijpen.

Alleen officiële teamkleding toegestaan

In een verklaring laat de FIA weten dat de coureurs na afloop van de race en tijdens de podiumceremonie alleen hun overalls mogen dragen, die tevens tot aan de nek dicht dienen te zijn. Ook tijdens de interviews voor de tv en persconferentie na afloop mogen coureurs alleen officiële kledij van hun team dragen.

Hamilton liet voorafgaande aan de Grand Prix van Rusland al weten dat hij wel een reactie van de FIA verwachtte. De Brit zegt geen spijt te hebben van zijn acties om de strijd voor meer gelijkheid onder de aandacht te brengen: 'Uiteindelijk is de hele wereld, en met name de jonge generatie, zich er meer van bewust dat zaken niet gelijk zijn en dat verandering nodig is."

Hamilton start de Grand Prix van Rusland vandaag van pole-position. Bij een eventuele overwinning evenaart de Brit het recordaantal overwinningen van Michael Schumacher, die 91 keer een Grand Prix wist te winnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van