Formule 1

Formule 1 bevestigt Stefano Domenicali als nieuwe CEO

25 september 2020 15:21 Aangepast: 25 september 2020 15:45

Stefano Domenicali wordt de nieuwe baas van de Formule 1. De Italiaan neemt begin volgend jaar het stokje over van Chase Carey. Zo heeft de koningsklasse van de autosport vandaag bevestigd.

Domenicali was in het verleden onder andere als teambaas werkzaam voor het Formule 1-team van Ferrari, maar sinds 2016 stond de Italiaan aan het roer van sportwagenfabrikant Lamborghini. Eerder deze week werd Domenicali in de wandelgangen echter al genoemd als de nieuwe CEO van de Formule 1. Vrijdagmiddag maakte Lamborghini bekend dat Domenicali het team gaan verlaten als CEO, waarna het persbericht van de Formule 1 waarin de nieuwe CEO werd aangekondigd niet lang op zich liet wachten.

Onder het bewind van Domenicali heeft Lamborghini de omzet de afgelopen jaren enorm zien toenemen. De 55-jarige Italiaan is daarnaast zeer geliefd in de Formule 1-paddock en was tevens al de voorzitter van de single-seater commissie van de FIA, waar hij onder andere een aandeel had in de herstructurering van de lagere klassen de laatste jaren. De Italiaan wordt door vrijwel alle betrokkenen dan ook gezien als een geschikte kandidaat om de Formule 1 de komende jaren naar een betere toekomst te leiden.

“De Formule 1 heeft altijd al deel uitgemaakt van mijn leven"

“De Formule 1 heeft altijd al deel uitgemaakt van mijn leven,” vertelt Domenicali over zijn aanstelling. “Ik ben geboren in Imola, heb gewoond in Monza en ben via mijn werk voor de Single Seater Commission altijd betrokken gebleven bij de sport. Ik kijk ernaar uit om de teams, promotors, sponsors en al die partners met elkaar te verbinden in een poging om de sport vooruit te drijven.”

Met zijn aanstelling als Formule 1 CEO wordt Domenicali herenigd met Ross Brawn. De Brit is momenteel als sportief directeur werkzaam in de Formule 1 en was begin deze eeuw als technisch directeur actief bij Ferrari, het team waar Domenicali later de teambaas werd.

Carey blijft actief in de F1

Domenicali neemt per 1 januari het stokje over van Chase Carey, die sinds de overname van de Formule 1 door Liberty Media in 2017 aan het roer stond van de sport. Onder het bewind van Carey heeft de Formule 1 zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld op commercieel en online gebied, terwijl ook de basis werd gelegd voor een gezondere, meer competitieve toekomst van de sport door middel van het nieuwe Concorde Agreement, waar de teams vorige maand hun handtekening onder zetten. Daarnaast had Carey ook een belangrijk aandeel in het feit dat de Formule 1 er dit jaar ondanks de coronacrisis in is geslaagd om een racekalender met 17 races samen te stellen.

"Het was een enorme eer"

Carey blijft ook na de aanstelling van Domenicali actief in de Formule 1 als ‘non-executive chairman’. “Het was een enorme eer om de leiding te hebben over de Formule 1, een globale sport met een rijke historie van zeventig jaar,” aldus Carey, waarvan al bekend was dat hij het tekenen van het nieuwe Concorde Agreement een stapje terug zou doen. “Ik ben trots op het team dat de sport niet alleen door een uitdaging 2020 leidt, maar zich ook sterk heeft gemaakt voor thema’s als duurzaamheid en diversiteit."

"Ik weet zeker dat we een sterke fundering hebben gebouwd waarop de sport op de lange termijn verder op kan groeien. Het was een avontuur en ik heb genoten van de samenwerking met de teams, de FIA en al onze partners. Ik kijk er dan ook naar uit om betrokken te blijven bij deze sport wanneer Stefano het stuur overneemt.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van