Formule 1

‘Voormalig Ferrari-teambaas Domenicali wordt nieuwe Formule 1-baas’

23 september 2020 06:33 Aangepast: 23 september 2020 06:40

Voormalig Ferrari-teambaas en huidig Lamborghini-topman Stefano Domenicali wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe CEO van de Formule 1. De Italiaan zal voor de start van het nieuwe seizoen de taken van Chase Carey gaan overnemen.

Carey staat aan het roer van de Formule 1 sinds de sport in 2017 werd overgenomen door Liberty Media. Het lag echter altijd al in de lijn der verwachting dat de Amerikaan zou aftreden zodra er een nieuw Concorde Agreement zou worden bereikt tussen de teams, de Formule 1 en autosportfederatie FIA. Deze commerciële overeenkomst werd vorige maand ondertekend door alle betrokken partijen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Alle Formule 1-teams akkoord met nieuw Concorde Agreement

Carey zal aan het einde van het jaar hoogstwaarschijnlijk het stokje van Formule 1 CEO overdragen aan Stefano Domenicali, zo meldt Racefans.net. De Italiaan zou al aan de teams zijn gepresenteerd als de nieuwe CEO, al wil Liberty Media zelf het nieuws nog niet bevestigen.

Verleden bij Ferrari en Lamborghini

Domenicali was van 2008 tot en met 2014 teambaas van het Formule 1-team van Ferrari en was daarmee de opvolger van Jean Todt, die momenteel president is van de FIA. De 55-jarige Italiaan ging na zijn avontuur bij Ferrari als CEO aan de slag bij Lamborghini, dat de laatste jaren onder het bewind van Domenicali de omzet zag stijgen. Daarnaast is Domenicali ook voorzitter van de FIA Single Seater Commission. De Italiaan brengt voor zijn nieuwe functie dus een bak aan ervaring in de Formule 1, maar ook in andere takken van de auto-industrie en autosport met zich mee

Chase Carey zal na zijn aftreden naar verwachting wel nog betrokken blijven bij de Formule 1 in een kleinere rol.

Voormalig Ferrari-kopstukken aan het roer

Met de aanstelling van Domenicali worden drie belangrijke rollen in de Formule 1 en de FIA allemaal ingevuld door voormalige Ferrari-kopstukken. Naast Todt en Domenicali, is Ross Brawn namelijk actief als sportief directeur van de Formule 1. De Brit was jarenlang technisch directeur bij het team van Ferrari, maar was later ook nog actief voor zijn eigen Brawn GP en het team van Mercedes. Todt is momenteel bezig aan zijn laatste termijn als FIA-president en zal eind volgend jaar het stokje over moeten dragen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van