NASCAR

Michael Jordan stapt in de autosport en richt eigen NASCAR-team op

22 september 2020 14:24 Aangepast: 22 september 2020 14:43

Basketballegende Michael Jordan stapt in de autosport. De 57-jarige Amerikaan breidt zijn sportieve aspiraties uit naar de NASCAR, waar hij samen met coureur Denny Hamlin een eigen raceteam heeft opgericht.

Jordan, die ook al eigenaar is van NBA-team Charlotte Hornets, wordt de belangrijkste eigenaar van het nieuwe raceteam. Hamlin krijgt als mede-eigenaar een minderheidsbelang in het team, maar zal zelf ook in de NASCAR blijven rijden voor het team van Joe Gibbs Racing.

Jordan strikt Wallace als coureur

Jordan heeft inmiddels wel Bubba Wallace al gestrikt als coureur voor zijn eigen team. Wallace is de enige zwarte coureur in de Amerikaanse raceklasse en mengde zich eerder dit jaar in het debat over racisme en politiegeweld, dat in Amerika losbarstte na de dood van George Floyd. Op aandringen van Wallace deed de NASCAR de omstreden confederatievlag – die vanwege het slavernijverleden door velen wordt gezien als een symbool van racisme – in de ban op en rond de circuits.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

NASCAR-coureur maakt statement met Black Lives Matter-livery

'Ben altijd al NASCAR-fan geweest'

"Ik ben opgegroeid in North Carolina en mijn ouders namen ons altijd mee naar races. Ik ben altijd al een NASCAR-fan geweest", vertelt Jordan, die in de jaren '90 zes keer de NBA-titel pakte met de Chicago Bulls. "De kans om nu mijn eigen raceteam te bezitten samen met mijn vriend Denny Hamlin en om Bubba Wallace voor ons te laten rijden is echt iets waar ik enorm naar uitkijk."

De 57-jarige Jordan is de eerste zwarte eigenaar van een NASCAR-team sinds Wendell Scott in de jaren '70: "NASCAR heeft in het verleden geworsteld met diversiteit en er zijn maar weinig zwarte eigenaren geweest. De timing lijkt dan ook perfect, nu de NASCAR evolueert en steeds meer sociale veranderingen omarmt. Ik zie dit als een kans om een nieuw publiek op te leiden en meer kansen te creëren voor zwarte mensen in de autosport."

'Once-in-a-lifetime'

De 26-jarige Wallace ziet zijn avontuur bij het team van Jordan als een unieke kans: 'Dit is een once-in-a-lifetime mogelijkheid die geweldig bij me past op dit punt in mijn carrière. Ik ben dankbaar en nederig dat ze in mij geloven en sta te trappelen om dit avontuur aan te gaan."

Het team van Jordan neemt hoogstwaarschijnlijk de licentie over van Germain Racing, dat aan het einde van het seizoen een punt zet achter haar NASCAR-avontuur.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van