24u van Le Mans

Aston Martin scoort GTE-dubbel op Le Mans

20 september 2020 15:38 Aangepast: 20 september 2020 16:30

Aston Martin heeft zondag de GTE-dubbel behaald in de 24 uur van Le Mans. Het Britse merk pakte in de Franse autosportklassieker de overwinning in zowel de GTE Pro, als in de GTE AM-klasse.

Zoals wel vaker het geval is liep de strijd om de Le Mans-zege in de GTE Pro-klasse uit op een fraai duel dat lang spannend bleef. Het gevecht vooraan ging dit jaar vooral tussen Aston Martin en Ferrari, in een race waarin de beide Porsches er eigenlijk geen moment aan te pas kwamen.

Aston Martin vs Ferrari

James Calado, Alessandro Pier Guidi en Daniel Serra stonden in de #51 Ferrari 488 GTE Evo als titelverdedigers aan de start op Le Mans, maar het trio moest uiteindelijk het hoofd buigen voor de Aston Martin met startnummer 97. Ferrari wist zich kranig te verdedigen en reed lang aan kop, maar bij het ochtendgloren wist Aston Martin uiteindelijk toch het verschil te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Toyota wint voor het derde jaar op rij de 24 uur van Le Mans

Kort voor zeven uur in de ochtend wist Harry Tincknell zijn Aston Martin langs de Ferrari van Serra te sturen in de eerste Mulsanne-chicane, om daarmee de leiding over te nemen. Het bleek de beslissende actie in de race, waarin Ferrari wel nog regelmatig terugkeerde aan de top van het veld maar na haar pitstops telkens terugzakte naar de tweede plek.

Lynn, Tincknell en Martin pakken de zege

In het laatste uur zorgde een vierde Safety Car-situatie ervoor dat Alex Lynn een voorsprong van twee minuten in handen kreeg, die de Brit daarna tot aan de finish wist te controleren. Ondanks een minder gunstige timing van zijn laatste pitstop kwam Lynn met anderhalve minuut voorsprong als eerste over de finish, waardoor hij samen met landgenoot Tincknell en de Belg Maxime Martin de overwinning pakte in de GTE Pro-klasse. Het betekende de tweede Le Mans-zege voor Aston Martin sinds haar eerste GTE Pro-zege op het Franse circuit in 2017.

De tweede plek in de GTE Pro-klasse ging naar de #51 Ferrari van Calado, Serra en Pier-Guidi. Marco Sorensen, Nicki Thiim en Richard Westbrook maakten er in de #95 auto uiteindelijk een dubbel podium van voor Aston Martin met een derde plek.

TF Sport wint GTE AM

Net als in de Pro-klasse ging ook in de GTE AM-klasse de overwinning naar Aston Martin. Jonny Adam, Charlie Eastwood en Salih Yoluc pakten met een voorsprong van 49 seconden de overwinning namens TF Sport in de Aston Martin met startnummer 90. De tweede plek ging naar de Porsche van Matt Campbell, Riccardo Pera en Christian Ried. Derde werd de #83 AF Corse Ferrari van Francois Perrodo, Emmanuel Collard en Nicklas Nielsen.

Ten Voorde net naast het podium

Le Mans-debutant Larry ten Voorde leek lange tijd op weg naar een podiumfinish in de GTE AM-klasse en reed zelfs enige tijd aan de leiding met de #56 Porsche van Project 1. Meerdere tijdstraffen en het nodige tijdverlies in de slotfase zorgden er echter voor dat Ten Voorde – de kersvers kampioen in de Porsche Supercup – uiteindelijk samen met teamgenoten Matteo Cairoli en Egilio Perfetti als vierde aan de finish kwam.

Jeroen Bleekemolen was al snel uitgeschakeld in de strijd om de podiumplaatsen na een ongelukkige aanrijding van zijn teamgenoot Felipe Frage, die een gespinde LMP2-bolide niet meer kon ontwijken en daardoor met schade terug moest naar de pits. Bleekemolen moest daardoor genoegen nemen met een veertiende plaats in de GTE AM-klasse. Le Mans-debutant Max van Splunteren kwam twee plekken daarvoor als twaalfde aan de finish.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

United pakt eerste Le Mans-zege in LMP2, Visser beste Nederlander

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van