24u van Le Mans

United pakt eerste Le Mans-zege in LMP2, Visser beste Nederlander

20 september 2020 14:51 Aangepast: 20 september 2020 16:25

United Autosports heeft voor het eerst een overwinning behaald in de 24 uur van Le Mans. Het Brits/Amerikaanse team boekte een zwaarbevochten zege in de LMP2-klasse, waarin Beitske Visser de best geklasseerde Nederlander was.

De strijd om de overwinning in de LMP2-klasse werd lang gedomineerd door de beide bolides van United Autosports, maar werd uiteindelijk pas in de laatste minuten van de race beslist in het voordeel van de renstal. Even leek het erop dat de #22 Oreca-Gibson de overwinning nog ging verliezen vanwege een late pitstop, totdat ook de jagende Oreca met startnummer 38 nog een keer moest stoppen voor de laatste liters brandstof.

Hanson, Albuquerque en Di Resta pakken de zege

De overwinning ging daardoor alsnog naar de #22 Oreca van Phil Hanson, Filipe Albuquerque en Paul di Resta, die aan de finish een halve minuut voorsprong hadden. Het leverde het team tevens de vierde opeenvolgende zege van het WEC-seizoen op, wat het drietal ook de LMP2-tiitel in het endurance-kampioenschap opleverde.

De #38 JOTA-Oreca van Anthony Davidson, Roberto Gonzalez en Antonio Felix da Costa moest door de late pitstop genoegen nemen met de tweede plek. Het LMP2-podium werd compleet gemaakt door de #31 bolide van Panis Racing. Matthieu Vaxiviere, Julien Canal en Nico Jamin profiteerden in het laatste uur van een kapotte wielophanging voor de #26 G-Drive, die een toch al incidentrijke race daardoor net naast het podium eindigde.

Race vol problemen voor Racing Team Nederland

De strijd in de LMP2-klasse stond bol van de incidenten, waar helaas ook een aantal Nederlanders het slachtoffer van werden. Racing Team Nederland kon de podiumambities al snel op haar buik schrijven na een waterlek in het eerste uur van de race, waardoor de zwart/gele Oreca al snel veel achterstand opliep.

In de nacht liep het team nog meer vertraging op na een crash van Nyck de Vries, die na een ongelukkige aanrijding samen met de Ferrari van Toni Vilander van de baan vloog en daardoor opnieuw naar de pits moest voor de nodige reparaties. Een aantal technische problemen wierpen het team in de tweede fase van de race nog verder terug, al haalden De Vries, Giedo van der Garde en Frits van Eerd uiteindelijk wel opnieuw de finish namens de Nederlandse renstal.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

De Vries crasht tijdens 24 uur van Le Mans

Ook Ho-Pin Tung en Renger van der Zande werden in de LMP2-klasse geplaagd door problemen. Tung werd daardoor zelfs de enige van de tien gestarte Nederlanders in het veld die niet het einde van de race haalde. Van der Zande haalde voor het eerst wel de finish, maar wel op flinke achterstand als zestiende algemeen.

Drama voor Van Uitert

De grootste pechduivel in de LMP2-klasse was echter Job van Uitert. De jonge Brabander reed voor United Autosports een ijzersterke race, ging lange tijd aan de leiding en was zelfs de snelste rijder van het LMP2-veld, maar een olielek gooide roet in het eten. Van Uitert zag daardoor voor het tweede jaar op rij een mogelijke Le Mans-zege in rook opgaan en moest uiteindelijk genoegen nemen met een zeventiende plek overall.

Visser beste Nederlander

Mede door de problemen voor haar landgenoten werd Beitske Visser de best geklasseerde Nederlander in de einduitslag. De Friezin – die haar debuut maakte op het Circuit de La Sarthe – kwam door geen fouten te maken als negende aan de finish in de LMP2-klasse, wat resulteerde in een dertiende plek overall. Visser deelde haar knalrode LMP2-bolide van Richard Mille Racing met Sophia Flörsch en Tatiana Calderon, waarmee zij één van de twee teams vormden die geheel bestonden uit een vrouwelijke rijdersline-up.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Toyota wint voor het derde jaar op rij de 24 uur van Le Mans

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van