24u van Le Mans

Toyota wint voor het derde jaar op rij de 24 uur van Le Mans

20 september 2020 14:31 Aangepast: 20 september 2020 16:16

Sebastien Buemi, Brendon Hartley en Kazuki Nakajima hebben de 88e editie van de 24 uur van Le Mans gewonnen. Het drietal bezorgde Toyota zondag de derde opeenvolgende zege op het Circuit de La Sarthe.

Toyota was als torenhoge favoriet begonnen aan de Franse autosportklassieker, die vanwege het coronavirus was verplaatst van juni naar september. Hoewel het team van Rebellion aanvankelijk nog aandrong maakte het Japanse merk haar favorietenrol in de eerste uren ook meer dan meer dan waar: de TS050 Hybrid met startnummer 7 – die de race van pole-position was aangevangen – domineerde het eerste deel van de race, voor de zusterbolide met startnummer 8.

Problemen in de avonduren

In de avond ontstonden de eerste haarscheurtjes in de dominantie van Toyota toen de #8 Toyota in het zevende uur met koelingsproblemen aan de remmen achteruit de pitbox werd ingeduwd en flink wat achterstand opliep. Halverwege de race kwam de auto echter alsnog aan de leiding te liggen nadat ook de zusterbolide met startnummer 7 in de garage verdween.

Problemen met het uitlaatsysteem zorgden ervoor dat de op dat moment zo dominante Toyota de leiding kwijtraakte en zelfs terugzakte naar een vierde plek, waarna deze met zes ronden achterstand weer op pad werd gestuurd.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Turboproblemen kosten #7 Toyota de leiding op Le Mans

Door de problemen voor de auto van Kamui Kobayashi, José Maria Lopez en Mike Conway konden hun teamgenoten in de auto met startnummer 8 het in de tweede helft van de race relatief rustig aan doen. Hartley, Buemi en Nakajima maakten geen enkele fout en reden gecontroleerd naar de zege op het Circuit de La Sarthe, waarmee zij Toyota de derde opeenvolgende zege op Le Mans bezorgden. Ook voor Buemi en Nakajima was het hun derde zege op rij. Voor Hartley was het de tweede overwinning, nadat hij in 2017 ook al eens de zege pakte namens Porsche.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

United pakt eerste Le Mans-zege in LMP2, Visser beste Nederlander

Rebellion op het podium

De Toyota met startnummer 7 moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plek, vijf plekken achter de Rebellion met startnummer 1. Gustavo Menezes, Bruno Senna en Norman scoorden daarmee een knappe tweede plek in een vrijwel foutloze race voor de Zwitserse renstal, die op pure snelheid simpelweg niet opgewassen was tegen de Toyota’s.

De tweede Rebellion met startnummer 3 kwam als vierde aan de finish. De vijfde auto in de LMP1-klasse – de ByKolles – haalde niet het einde van de race nadat Bruno Spengler in het zevende uur van de baan was gevlogen. De Canadees verloor de controle over zijn auto nadat de achtervleugel van de LMP1-bolide het had begeven.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Aston Martin scoort GTE-dubbel op Le Mans

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van