24u van Le Mans

Rebellion snelste in avondtraining op Le Mans

18 september 2020 00:35 Aangepast: 18 september 2020 01:06

Rebellion Racing heeft de eerste trainingsdag voor de 24 uur van Le Mans bovenaan de tijdenlijsten af weten te sluiten. In de avondsessie wist Louis Deletraz het Circuit de La Sarthe als snelste af te leggen met de #3 Rebellion R13.

Na twee vrije trainingen van drie uur en een kwalificatietraining van drie kwartier, stond er donderdagavond nog een derde vrije training van uur op het programma in Le Mans. De derde vrije training bood de teams de enige kans om zich voor te bereiden op de koelere omstandigheden in de donkere uren op Le Mans, waar er dit jaar tijdens de race vanwege de verhuizing van juni naar september voor het eerst een stuk meer van zullen zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Racing Team Nederland snelste in Le Mans-kwalificatietraining

Deletraz zet Rebellion bovenaan

In de derde vrije trainingen richtten de teams zich vooral op de afstelling voor de race en de verplichting om alle drie de rijders minimaal vijf rondjes te laten rijden op een donker Circuit de La Sarthe om dit weekend deel te mogen nemen aan de race. Het bood het team van Rebellion de kans om voor het eerst de hegemonie van Toyota op de eerste plek te doorbreken. Nadat de snellere hybride-bolides van het Japanse merk eerder op de dag nog in alle oefensessies het snelste waren, ging Louis Deletraz het snelste in de derde vrije training dankzij een 3:19.158 in de #3 Rebellion R13. De Zwitser eindigde de lange trainingsdag – waarop er bijna 11 uur werd getraind – bovenaan, al was hij wel twee seconden langzamer dan de rondetijden die Toyota eerder op de dag al had laten noteren.

De tweede plek ging naar de Toyota met startnummer 7, die een halve seconde toegaf op de snelste Rebellion. Het Japanse merk hield zich in de avondsessie vooral bezig met het uitproberen van diverse afstellingen en het nodige voorbereidingswerk voor de race. De tweede Rebellion met startnummer 1 klokte de derde tijd, voor de tweede Toyota met startnummer 8.

Crashes zorgen voor rode vlaggen

De #4 ByKolles – de vijfde en tevens laatste auto in de LMP1-klasse – kende geen fijne avondsessie en zorgde zelfs voor een code rood. Bruno Spengler ging halverwege de sessie te wijd over de kerbstones bij het uitkomen van Tertre Rouge, waardoor hij de neus van de ByKolles in de vangrails boorde. De Canadees kon de auto wel nog op eigen kracht terugrijden naar de pits, maar het zorgde wel voor het nodige oponthoud en wat brokstukken op de baan.

Aan het einde van sessie werd de training nog een keer stilgelegd na een crash van de #62 Ferrari van Red River Sport in één van de Mulsanne-chicanes. Het ging mis voor Bon Grimes nadat de Le Mans-debutant bij het aanremmen van de chicane met een wiel in het gras terechtkwam. Het zorgde uiteindelijk voor een vroegtijdig einde van de derde vrije training.

Duqueine Engineering snelste in LMP2

In de LMP2-klasse eindigde Duqueine Engineering de training bovenaan dankzij een 3:28.013 van de Oreca met startnummer 30. Job van Uitert eindigde de sessie als tweede in de #32 Oreca, voor de #26 Oreca van G-Drive Racing. De overige Nederlanders in de LMP2-klasse kenden een vrij probleemloze avondsessie. Datzelfde gold niet voor het team van IDEC Sports, dat allebei haar LMP2-auto’s zag crashen tijdens de tweede vrije training eerder op de dag en daardoor de hele avondsessie spendeerde aan het repareren van haar auto’s.

Porsche bovenaan in GTE Pro

In de GTE Pro-klasse was Porsche het snelste dankzij een 3:52.177 van de #92 Porsche 911 RSR. Niet ver daarachter volgden de beide Aston Martins. De eerste Ferrari was de #51 Ferrari 488 GTE van AF Corse op een vierde plek.

In de GTE AM-klasse stond Ferrari er een stuk beter voor: de #70 Ferrari van MR Racing eindigde de dag zelfs bovenaan dankzij een 3:54.490. De #98 Aston Martin klokte de tweede tijd, voor de #60 Ferrari van Iron Lynx.

Vrijdag staat er nog een trainingssessie van een uur op het programma, waarna de zes snelste teams in elke klasse in de korte Hyperpole-sessie gaan strijden om de pole-position.

De 24 uur van Le mans is dit weekend in zijn geheel te zien op RTL 7, Videoland en RTLGP.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van