24u van Le Mans

Racing Team Nederland snelste in Le Mans-kwalificatietraining

17 september 2020 18:42 Aangepast: 17 september 2020 19:11
De geel/zwarte LMP2-bolide van Racing Team Nederland

Racing Team Nederland mag morgen in de LMP2-klasse gaan vechten om de pole-position voor de 24 uur van Le Mans. De renstal was donderdag de snelste in zijn klasse tijdens de kwalificatietraining op het Circuit de La Sarthe, waar de beide Toyota's opnieuw het hardst gingen in de LMP1-klasse.

Na twee vrije trainingen van drie uur was het donderdag aan het einde van de middag tijd voor een kwalificatietraining van drie kwartier, waarin het voor de teams vooral zaak was om in de top zes te eindigen. De zes snelste teams van iedere klasse mogen vrijdag in de 'Hyperpole-kwalificatie' namelijk gaan uitvechten wie zaterdag de 24-uursrace van pole-position mag aanvangen. De overige posities staan vast na de kwalificatietraining en bepalen daarmee alvast de overige plekken op de startgrid in elk van de vier klassen.

LMP1

In de LMP1-klasse staan dit jaar maar vijf auto’s aan de start dus stond er in de kwalificatietraining ook nog weinig op het spel. Toyota eindigde opnieuw met beide auto’s bovenaan de tijdenlijsten, al was het in tegenstelling tot de beide vrije trainingen deze keer de auto met startnummer 7 die de snelste was. Kamui Kobayashi ging dankzij een 3:17.089 het snelste met de Toyota TS050 Hybrid, waarmee de Japanner 0.247s sneller ging dan landgenoot Kazuki Nakajima in de tweede Toyota met startnummer 8.

De Rebellion met startnummer 3 reed ruim vier seconden achter de Toyota’s de derde tijd, voor de ByKolles en de tweede Rebellion met startnummer 1, die terugkeerde op de baan na een motorwissel in de tweede vrije training.

De Vries snelste in LMP2

In de LMP2-klasse zette Nyck de Vries de geel/zwarte Oreca van Racing Team Nederland bovenaan de tijdenlijsten, wat de Nederlandse renstal morgen dus een plekje oplevert in de strijd om pole-position. De Vries – die de auto deelt met Giedo van der Garde en Frits van Eerd – was dankzij een 3:26.648 de snelste van het LMP2-veld, ondanks een aantal verbeteringen van andere teams laat in de kwalificatietraining.

Op +0.449s van De Vries stuurde Will Stevens de Jackie Chan DC Racing-Oreca met startnummer 37 naar de tweede plek, waarmee ook de auto van Ho-Pin Tung morgen mag gaan vechten om de pole. Ook de #32 United Autosports-Oreca van Job van Uitert schopte het dankzij een snelle ronde van Alex Brundle tot de top zes.

Renger van der Zande en Beitske Visser eindigden buiten de top zes en zijn nu dus al zeker van hun startposities voor de race op zaterdag. De #27 Dragonspeed van Van der Zande vertrekt zaterdag als 11e in de LMP2-klasse. De #50 Oreca van Le Mans-debutante Beitske Visser kwalificeerde zich als 20e voor de Franse autosportklassieker.

Aston Martin bovenaan in GTE

In de GTE Pro-klasse eindigde Aston Martin de kwalificatietraining bovenin de tijdenlijsten met haar beide bolides. De twee AF Corse Ferrari’s en de beide Porsches wisten eveneens een plekje in de top zes te bemachtigen.

Ook in de GTE AM-klasse eindigde Aston Martin bovenaan dankzij Augusto Farfus. De #56 Project 1-Porsche van Larry ten Voorde eindigde als zesde in de GTE AM-klasse en vecht daardoor morgen nog om de pole-position. De zusterbolide van Jeroen Bleekemolen moest genoegen nemen met een negende tijd. Max van Splunteren start zijn eerste 24 uur van Le Mans zaterdag vanaf de 17e plaats in de GTE AM-klasse.

Uitslag kwalificatietraining

Vanavond staat er van 20.00 uur tot middernacht nog een vrije training op het programma en krijgen de coureurs voor het eerst de kans om in het donker in actie te komen op het Circuit de La Sarthe.

De 24 uur van Le Mans is dit weekend in zijn geheel te zien op RTL 7 en via de livestream op Videoland en RTLGP.nl

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Jumbo-topman Van Eerd droomt van podium in Parijs en Le Mans

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van