24u van Le Mans

Nakajima snelste in eerste vrije training op Le Mans

17 september 2020 13:59 Aangepast: 17 september 2020 14:39

Kazuki Nakajima heeft donderdag de snelste tijd laten noteren in de eerste vrije training voor de 24 uur van Le Mans. De Japanner stuurde zijn Toyota TS050 Hybrid in een 3:21.656 als snelste rond het Circuit de La Sarthe.

Drie maanden later dan gebruikelijk is het circuit in Frankrik dit weekend het decor voor de 88e editie van de 24 uur van Le Mans. Vanwege het coronavirus is het tijdschema voor de 2020-editie flink op de schop gegaan, waardoor de 59 deelnemende auto's donderdagochtend pas voor het eerst in actie konden komen op het asfalt. In totaal staat er vandaag bijna 11 uur trainingstijd op het programma verdeeld over drie vrije trainingen en een kwalificatietraining, waarna er op vrijdag nog een vrije training en de strijd om pole-position op het programma staat.

Toyota 1-2 in LMP1

In de eerste drie uur durende vrije training namen de beide TS050’s van titelverdediger en topfavoriet Toyota donderdagochtend meteen het heft in handen. Nakajima was in de Toyota met startnummer 8 – die hij dit weekend deelt met Sebastien Buemi en Brendon Hartley – namelijk +0.334s sneller dan de zusterbolide met startnummer 7, waarin Kamui Kobayashi de snelste was.

De derde tijd ging naar de #1 Rebellion van Gustavo Menezes, die in tegenstelling tot de beide Toyota’s al vroeg in de sessie de snelste tijd noteerde dankzij een 1:23.155, anderhalve seconde achter de beide Toyota’s.

De trainingssessie moest met nog een uur te gaan even worden stilgelegd na een uitstapje van Steve Brooks in de #89 Porsche. De Fransman was van de baan gevlogen in Indianapolis, maar kon op eigen kracht terugrijden naar de pits, waarna de sessie na een oponthoud van zo’n twintig minuten weer kon worden hervat.

Racing Team Nederland tweede in LMP2

Snelste man in de LMP2-klasse was Kenta Yamashita in de #33 Oreca van High Class Racing. De Japanner was met een 3:29.873 een fractie sneller dan Giedo van der Garde, waarmee Racing Team Nederland - op een vrij onschuldige spin na - een probleemloze oefensessie op de tweede plek eindigde in de LMP2-klasse.

De #37 Jackie Chan DC Racing-bolide van Ho-Pin Tung eindigde de training bij de LMP2’s op de vijfde plek. Renger van der Zande eindigde als negende namens DragonSpeed, twee plekken voor de #32 United Autosports-Oreca van Job van Uitert. De rode Richard Mille Racing-Oreca van Beitske Visser klokte de zeventiende tijd in de LMP2-klasse, waarin zaterdag maar liefst 24 auto’s aan de start verschijnen.

Aston Martin bovenaan bij de GTE's

Bij de GTE’s kwam Aston Martin uitstekend uit de startblokken op het Circuit de La Sarthe. In de GTE Pro-klasse boekte het Britse merk een 1-2: De #97 Aston Martin Vantage GTE was de snelste dankzij een 3:53.930, waarmee deze de zusterbolide met startnummer 95 een volle seconde wist voor te blijven. Daarachter volgden de beide fabrieksondersteunde Ferrari’s van AF Corse, voor de overige twee GTE Pro-Ferrari’s van Risi Competizione en WeatherTech Racing.

Ook in de GTE AM-klasse eindigde Aston Martin bovenaan dankzij een 3:55.484 van Ross Gunn. De Porsches van Jeroen Bleekemolen en Larry ten Voorde klokten respectievelijk de achtste en tiende tijd. De #78 Porsche van Max van Splunteren eindigde als 19e in de GTE AM-klasse.

De 24 uur van Le Mans is dit weekend in zijn geheel te zien op RTL 7 en via de livestream op RTLGP.nl.

Uitslag eerste vrije training 24 uur van Le Mans

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van