Exclusief

Jumbo-topman Van Eerd droomt van podium in Parijs en Le Mans

16 september 2020 15:23 Aangepast: 16 september 2020 15:39
Links:Primož Roglič. Rechts: Van Eerd met Racing Team Nederland

Zondag 20 september kan een hele mooie dag worden voor Frits van Eerd. De topman van supermarktketen Jumbo hoopt zondag zelf namelijk op het podium te finishen in de 24 uur van Le Mans, terwijl zo'n 200 kilometer verderop de wielerploeg van Jumbo-Visma met Primož Roglič de Tour de France kan winnen.

Van Eerd is een enorme autosportliefhebber en droomde altijd al van een deelname aan de 24 uur van Le Mans, de Franse autosportklassieker op het befaamde Circuit de La Sarthe. Dit weekend neemt Van Eerd met zijn eigen Racing Team Nederland voor de vierde keer deel aan de 24-uursrace en hoopt hij samen met Nyck de Vries en Giedo van der Garde op het podium te kunnen finishen. Iets ten westen van het Franse circuit kan Primož Roglič er een dubbelslag van maken voor Jumbo, mocht de Sloveen namens Jumbo-Visma in de gele trui over de eindstreep rollen op de Champs-Élysées en daarmee de Tour de France winnen.

Dubbel podium

"Hoe krijg je het bedacht hè?", blikt Van Eerd voor RTL GP in gesprek met Allard Kallf vooruit op komende zondag. "Le Mans zou natuurlijk zoals altijd in het tweede weekend van juni worden verreden, maar door alle coronaperikelen is dat toevallig naar dit weekend verschoven. En nu zitten we naar de Tour te kijken, waar we toch al in het geel fietsen maar nu ook nog eens in de gele trui. Hoe gaaf zou het zijn als dat bij elkaar zou kunnen komen? Ik durf er eerlijk gezegd niet eens over na te denken."

"Winnen is geen toeval"

Het team van Jumbo-Visma heeft dankzij Wout van Aert en Roglič al drie etappezeges op zak deze Tour en al dagen de gele trui in handen. Het is volgens Van Eerd geen toeval dat de ploeg zo succesvol is: "Als je het DNA van Jumbo kent dan doen we dit wel om te kunnen winnen. Winnen is geen toeval, dat moet je afdwingen. Als je niet de goede mensen op die fiets hebt zitten ga je niet winnen, en dat geldt in de autosport precies hetzelfde. Je zult het goede materiaal en de juiste coaches moeten hebben en daar omheen een goed organisatiemodel moeten bouwen. Maar het is nog steeds niet zo dat dat zomaar gaat gebeuren als ik een goede fiets koop en iemand erop zet dat dat zomaar gaat gebeuren. Er moet een hele hoop bij elkaar komen om zo'n team ook naar een podium te kunnen loodsen."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Drie loodzware bergetappes op komst in Tour: Roglic verdedigt de gele trui

"Wat heeft een supermarktketen nou met Formule 1?"

Jumbo is volop aanwezig in de sport. Zo steunt de supermarktketen naast de eigen schaats- en wielerploeg bijvoorbeeld ook coureurs als Rinus van Kalmthout en Max Verstappen: "Daar heb ik wel veel over moeten praten hier intern", vertelt Van Eerd over de samenwerking met Verstappen. "Want wat heeft een supermarktketen nou met Formule 1? Hoe gaan wij als no-nonsensebedrijf die twee dingen combineren? Maar het gaat niet over Formule 1, het gaat over het steunen van talenten en mensen beetpakken die echt iets kunnen en zo bijzonder zijn. Als je daar een bijdrage aan mag leveren, symboliseert dat ons DNA. Het samen ondernemen en winnen. En winnen, daar zorgen onze topsporters voor."

Van Eerd droomt van 'Jumbo-academy'

Van Eerd hoopt de verschillende atleten van Jumbo uiteindelijk meer onder één dak bij elkaar te kunnen brengen: "Als iemand top wil presteren zal hij ook top moeten eten, en daar hebben we toevallig heel veel verstand van. Hoe gaaf is het als je daar met topsporters over kunt praten? (…) Maar waarom zit het fietsen hier en het schaatsen daar en zit een Jeffrey Herlings weer ergens anders. Het liefst wil je een plek hebben waar iedereen zoveel mogelijk bij elkaar komt om te trainen, ervaringen uit te wisselen en elkaar beter te maken." Een soort Papendal? "Ja, een beetje. Het zou heel mooi zijn als we dat bij elkaar kunnen brengen. Dat gaat ook wel gebeuren."

24 uur van Le Mans

Voorlopig is Van Eerd eerst gefocust op zijn deelname aan de 24 uur van Le Mans, waar donderdag al de eerste vrije training en kwalificatie voor gepland staat. Een passie waar Van Eerd maar al te graag tijd voor vrijmaakt: "Het is zo bevrijdend voor mij om daarmee bezig te zijn. Ik ben geboren met de autosport. Ik heb het heel mijn leven al gedaan. Ik ben op 21-jarige leeftijd ondernemer geworden om geld te verdienen om autosport te kunnen doen."

"De markt veroveren met ons prachtige merk doe ik graag en geeft ons ontzettend veel energie," vervolgt Van Eerd, die over een paar jaar met Jumbo 25 procent van de Nederlandse markt in handen wil hebben. "Maar om met autosport bezig te zijn en het zo goed mogelijk te willen doen... Als je naar zo'n LMP2-auto kijkt gaat het op dit moment niet veel mooier worden volgens mij. Voor mij is het een enorme bevrijding als je dan even lekker kunt rijden. De laatste race op Spa werden we derde, ik kan je verzekeren dat ik de wereld op dat moment de andere kant op kan laten draaien zoveel kracht en energie komt er dan vrij."

Bekijk de video bovenaan dit artikel voor het volledige interview met Van Eerd, waarin hij meer vertelt over het succes van Jumbo-Visma, zijn eigen Racing Team Nederland en de samenwerking met coureurs als Max Verstappen en Rinus van Kalmthout. De 24 uur van Le Mans is dit weekend in zijn geheel live te zien op RTL 7 en RTLGP.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van