Formule 1

Tekst op shirt Hamilton ter discussie bij de FIA

14 september 2020 22:40 Aangepast: 14 september 2020 23:37
Hamilton op het podium in Toscane

Autosportfederatie FIA start mogelijk een onderzoek naar het shirt dat Lewis Hamilton zondag voor en na de Grand Prix van Toscane droeg op het circuit van Mugello. Met de tekst op het shirt overtrad de Brit mogelijk de gedragscode van de FIA.

Hamilton droeg zondag een shirt met daarop de tekst 'Arresteer de agenten die Breonna Taylor hebben omgebracht", met op de achterzijde een foto van de de 26-jarige Afro-Amerikaanse die in maart om het leven kwam door politiegeweld nadat agenten haar appartement in Louisville waren binnengedrongen. Een betrokken agent werd ontslagen, twee andere functionarissen werden overgeplaatst. Niemand werd in staat van beschuldiging gesteld.

Hamilton droeg tot dusver dit jaar bij alle races een 'Black Lives Matter' shirt tijdens het door de Formule 1 ingelaste anti-racisme statement voorafgaande aan de races. In Mugello droeg de Mercedes-rijder echter voor het eerst het shirt waarmee hij aandacht vroeg voor de Breonna Taylor-zaak. De Brit droeg het shirt ook na afloop van de door hem gewonnen race op het podium.

FIA bestudeert de kwestie

Met het dragen van het shirt heeft Hamilton mogelijk de regels van de FIA overtreden. De gedragscode van de autosportfederatie verbiedt teams namelijk om politieke of religieuze standpunten uit te dragen, maar het is onduidelijk of dat ook voor coureurs geldt. Een woordvoerder van de FIA bevestigde maandag dat de kwestie grondig wordt bestudeerd. "Het gaat er ook om hoe we in de toekomst met dit soort zaken moeten omgaan."

De studie is niet zozeer gericht tegen Hamilton, maar heeft vooral als doel om duidelijkheid te scheppen over wat er wel en niet gedragen kan worden voor en na de races.

Anti-racisme

Hamilton maakt zich al geruime tijd in woord en gebaar sterk voor de Black Lives Matter-beweging, ook binnen de Formule 1. Op initiatief van de Brit heeft het team van Mercedes dit jaar de zilvergrijze kleur van haar bolides ingeruild voor de zwarte kleur om aandacht te vragen voor de strijd tegen racisme. Daarnaast wordt er dit seizoen vlak voor de start van elke race een anti-racisme moment ingelast, waarbij alle coureurs (op Hamilton na) een shirt met de tekst 'End Racism' dragen en een deel van de rijders knielt. Ook wordt er een videoboodschap uitgezonden waarin alle coureurs zich uitspreken tegen racisme.

De Formule 1 werkt er sinds dit seizoen samen met Hamilton aan om meer diversiteit binnen de koningsklasse van de autosport te promoten.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Formule 1-baas Carey stopt 1 miljoen dollar in diversiteitsfonds

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van