Dakar Rally

Mirjam Pol slaat Dakar Rally in 2021 een jaartje over

04 september 2020 22:00 Aangepast: 04 september 2020 22:13

Mirjam Pol verschijnt in januari niet aan de start van de Dakar Rally. De motorrijdster heeft besloten om haar eerstvolgende deelname aan de woestijnrally een jaartje op te schuiven naar 2022.

Pol behaalde afgelopen januari haar beste resultaat in de Dakar Rally toen deze voor het eerst in Saudi-Arabië werd verreden. Als tweede Nederlander eindigde ze als 41e in het motorklassement, maar in haar bagage nam ze niet alleen mooie verhalen en herinneringen mee. Met het overlijden van Paulo Gonçalves en Edwin Straver verloor Pol namelijk twee geliefde collega's, wat er bij de Husqvarna-rijdster flink inhakte.

Vreugde en verdriet

"De passie voor onze sport is groot en we kennen allemaal de risico's van het rallyrijden", vertelt Pol. "Soms word je weer keihard met je neus op de feiten gedrukt en dan liggen vreugde en verdriet ineens heel dicht bij elkaar. Het succes dat je het ene moment zo intens voelt, kan het andere moment verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dan wordt alles weer in perspectief gezet, zeg maar."

Ze maakte na de rally even pas op de plaats en nam de tijd om de gebeurtenissen in de zwaarste rally ter wereld te evalueren en een plekje te geven. "Men vergeet wel eens hoe zwaar en moeilijk de Dakar is. Als je uiteindelijk die medaille in ontvangst mag nemen omdat je de rally hebt uitgereden, dan heb je eigenlijk gewoon gewonnen. Je hebt twee weken afgezien; de fysieke en mentale pijn, je eigen onzekerheid, de kracht van de natuur en zoveel meer overwonnen. Als je dan heel dicht bij het verlies staat van twee vrienden in de rally, is de waarde van die medaille nog veel waardevoller. En het betekent niet dat ik de pijn niet voel, integendeel. Voor mij is sterk zijn; de pijn voelen, begrijpen en accepteren. Dan kan je weer verder. Uiteindelijk kom ik ook hier weer sterker uit."

Coronacrisis

Pol richtte vervolgens haar pijlen op een deelname aan de 2021-editie van de Dakar Rally, maar het coronavirus gooit roet in het eten. Door de pandemie kon ze eind juli pas haar eerste trainingsweek rijden waardoor de hele voorbereiding en planning voor Dakar 2021 op zijn kop kwam te staan. Ook kon Pol weinig betekenen voor haar trouwe sponsoren, waarna ze heeft besloten om de Dakar Rally in 2021 een jaartje over te slaan.

"Motorrijden zit in mijn bloed maar soms moet je eerlijk zijn naar jezelf en anderen. Op een gegeven moment moeten er afspraken en inschrijvingen bevestigd worden, betalingen gedaan worden en dan komt het moment om duidelijkheid te scheppen. Er zijn zoveel mensen bij mijn deelname aan de Dakar rally betrokken. Daarom heb ik, in goed overleg, besloten mijn Dakardeelname door te schuiven naar 2022. Die beslissing geeft meer lucht voor iedereen. En, wie weet komt er wel iets op mijn pad waardoor ik toch zijdelings betrokken ben bij de Dakar in januari?"

Breslan Rally

Pol richt zich nu op een meerjarenplan voor de nabije toekomst, dat over anderhalve week wordt afgetrapt met een deelname aan de Breslan Rally in Polen: "Ik heb goede hoop dat deze rally verreden kan en mag worden. Vorig jaar heb ik tot op de laatste kilometer keihard gevochten om deze internationale rally te winnen. Hoe mooi zou het zijn als ik deze titel mag verdedigen?"

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van