Formule 1

Formule 1 gebruikt unieke korte lay-out voor tweede Bahrein-race

28 augustus 2020 13:22 Aangepast: 28 augustus 2020 13:50

De Formule 1 zal in december voor de tweede race in Bahrein gebruikmaken van de buitenste lay-out van het Bahrain International Circuit. Daarmee belooft de tweede race op het circuit van Sakhir een unieke, razendsnelle Grand Prix te gaan worden.

Het circuit van Bahrein is samen met de Red Bull Ring en het circuit van Silverstone een van de drie circuits waar dit jaar twee races worden verreden. In tegenstelling tot de Red Bull Ring en Silverstone, zal er in het Midden-Oosten wel gebruik worden gemaakt van twee aparte circuitvarianten.

Tijdens de eerste race in Bahrein op 29 november zullen de Formule 1-bolides gaan racen op de gebruikelijke 5,412 kilometer lange lay-out. Een week later wordt er voor de 'Sakhir Grand Prix' echter gebruikgemaakt van de buitenste lay-out, waarmee de coureurs en teams voor een unieke uitdaging komen te staan.

Razendsnel rondje

De buitenste circuitvariatie van het Bahrain International Circuit is slechts 3,543 kilometer lang, waarmee het meteen het kortste circuit van de F1-kalender wordt dit jaar. Het rondje telt daarnaast slechts elf bochten, waarvan het merendeel voor een Formule 1-auto vol gas te nemen zal zijn.

De verwachting is dan ook dat de gemiddelde snelheid in de race er rond de 230 kilometer per uur komt te liggen, met rondetijden van onder de minuut. De Grand Prix van Sakhir krijgt daarmee de kortste rondetijden sinds de race op het Franse Dijon in 1974, waar Niki Lauda er slechts 58,79 seconden over deed om een rondje af te leggen.

Unieke uitdaging

"We hebben een aantal opties overwogen voor de alternatieve lay-out en kwamen tot de conclusie dat de buitenste variant het beste alternatief biedt", aldus Formule 1's sportief directeur Ross Brawn. "Het levert de teams een nieuwe uitdaging op en zal met hoge snelheden en snelle rondetijden flink wat entertainment gaan opleveren voor de fans."

De Grand Prix van Sakhir zal 87 rondjes lang zijn om te kunnen voldoen aan de minimale race-afstand van 305 kilometer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van