Dutch GP

Zandvoort heeft vereiste Grade One-licentie binnen

26 augustus 2020 16:32 Aangepast: 26 augustus 2020 16:44
Max Verstappen op het circuit van Zandvoort. Beeld © Chris Schotanus/ANP

Het vernieuwde circuit van Zandvoort is officieel klaar voor de terugkeer van de Formule 1. Het circuit heeft de vereiste Grade One-licentie ontvangen van de FIA, waarmee ook de internationale autosportfederatie het licht voor de Dutch Grand Prix op groen heeft gezet.

Om een Formule 1-race te mogen organiseren moeten alle circuits op de kalender een dergelijke licentie op zak hebben. Het 'keurmerk' wordt uitgedeeld door de FIA, dat aan de hand van een uitgebreide check onderzoekt of een circuit veilig genoeg is voor de Formule 1-bolides en of het circuit ook logistiek gezien in staat is om een Grand Prix te organiseren.

Gemoderniseerd

Om het circuit van Zandvoort geschikt te maken voor de hedendaagse Formule 1-auto's heeft de baan het afgelopen jaar een grondige renovatie ondergaan. Zo zijn de Hugenholtzbocht en de Arie Luyendykbocht getransformeerd tot twee spectaculaire kombochten, maar zijn er ook langs de baan een flink aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo beschikt het circuit inmiddels over een gloednieuwe Race Control en een modern medisch centrum, maar zijn langs de baan bijvoorbeeld ook de hekken en de infrastructuur gemoderniseerd.

De Grade One-keuring van de FIA zou eigenlijk al begin dit jaar worden uitgevoerd door de officials van de autosportfederatie, nadat FIA-wedstrijdleider Michael Masi eind vorig jaar al een kijkje had genomen op het circuit. Door de coronacrisis en de daaropvolgende verplaatsing van de Dutch Grand Prix naar 2021 werd ook de definitieve keuring van de FIA echter uitgesteld.

Op 26 juni vond de keuring alsnog plaats en namen de FIA-officials een uitgebreid kijkje op het vernieuwde duinencircuit. Twee weken later werd op 7 juli definitief de vereiste licentie uitgereikt.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Circuit Zandvoort maakt nieuwe naam bekend

Zandvoort mikt opnieuw op mei

Naast het ontvangen van de Grade One-licentie werd woensdag ook de nieuwe naam van het 'CM.com Circuit Zandvoort' bekendgemaakt. Het is nog niet bekend wanneer de Dutch Grand Prix wordt verreden volgend jaar. Sportief directeur Jan Lammers liet weten dat de organisatie opnieuw mikt op een datum in mei, maar er wordt niet uitgeslote dat de race mogelijk ook later in het jaar verreden kan worden, mochten er vanwege coronamaatregelen in de eerste helft van het jaar nog geen fans welkom zijn bij de race.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van