Indy 500

Van Kalmthout baalt van fout: 'Mijn grootste nachtmerrie kwam uit'

24 augustus 2020 22:47 Aangepast: 24 augustus 2020 23:10
De mislukte tweede pitstop van Van Kalmthout

Het debuut van Rinus van Kalmthout in de Indianapolis 500 heeft een bitterzoet einde gekregen. De 19-jarige Nederlander was snel onderweg in de race, totdat een kostbare fout in de pits roet in het eten gooide.

Nadat hij als beste debutant en beste Chevrolet-rijder al veel indruk had gemaakt in de trainingen door zich als vierde te kwalificeren voor zijn allereerste Indianapolis 500, wist de 19-jarige Hoofddorper zijn indrukwekkende debuut op de legendarische oval ook in de openingsfase van de race door te trekken. 'VeeKay' had totaal geen last van plankenkoorts en ging een aantal grote namen zowel binnendoor als buitenom voorbij, waardoor hij in het eerste deel van de race vooraan meevocht met de snelste rijders.

Na een kwart van de race bezette Van Kalmthout met zijn Chevrolet de derde plek, maar even later ging het mis: in de 70e ronde dook de Nederlander de pits in voor zijn tweede stop, maar door een kleine fout blokkeerde Van Kalmthout zijn wielen en gleed de auto door tegen de pitmuur en kegelde hij een aantal monteurs van Ed Carpenter Racing omver. De monteurs kwamen met de schrik vrij en Van Kalmthout kon zijn weg vervolgen, maar door het tijdverlies en de daaropvolgende stop & go-penalty kwam de rookie op twee ronden achterstand te liggen en kon hij een topklassering wel op zijn buik schrijven: een 20e plek was uiteindelijk het eindresultaat voor de Nederlander, die na afloop baalde als een stekker.

Grootste nachtmerrie

"Alles was nieuw voor mij natuurlijk en ik wilde bij de start niet te veel risico nemen", vertelt Van Kalmthout, die zich na de voorzichtige start al snel naar voren wist te knokken: "We lagen derde en het team deed het geweldig, maar toen kwam die tweede pitstop."

"Ik maakte één foutje, maar dat was wel een hele grote"

"Ik reed de pits in en trapte iets te hard op de rem," legt Van Kalmthout uit. "Ik blokkeerde het linker voorwiel en mijn grootste nachtmerrie kwam uit: ik raakte mijn jongens van de pitcrew. Ze werken dag en nacht voor mij dus ik voel me echt verschrikkelijk rot. Ik maakte één foutje, maar dat was wel een hele grote. Pitstops zijn nog redelijk nieuw voor mij, maar dat is geen excuus."

Bitterzoet einde van sterk debuut

Van Kalmthout verontschuldigde zich direct bij zijn team en haalt ondanks zijn fout ook positieven uit zijn debuut op de Brickyard: "We hadden een geweldige auto die beter en beter werd, waardoor ik auto's zowel binnendoor als buitenom kon inhalen. Ik heb veel geleerd en wil het team echt bedanken. Ze hebben me een geweldige auto gegeven, maar ik heb het weggegooid."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Takuma Sato wint de 104e Indianapolis 500

Komend weekend krijgt Van Kalmthout alweer een kans om sportieve revanche te nemen. Zaterdag en zondag worden er door de IndyCar-coureurs twee races verreden op de kleinere oval van Gateway.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van