Ga naar de inhoud
Formule 1

Alle Formule 1-teams akkoord met nieuw Concorde Agreement

Alle tien de Formule 1-teams blijven ook na dit seizoen actief in de Formule 1. Na lang steggelen hebben alle teams hun handtekening gezet onder het nieuwe Concorde Agreement, waarmee ze zich committeren aan een langer verblijf in de sport.

Het Concorde Agreement is een begrip in de Formule 1. De teams sluiten sinds 1981 overeenkomsten voor vijf jaar met het management van de koningsklasse in de autosport over onder meer de verdeling van inkomsten en prijzengeld. De huidige overeenkomst loopt aan het einde van dit jaar af, waardoor het voor het eerst aan Formule 1's nieuwe eigenaar Liberty Media de taak was om alle teams op één lijn te krijgen wat betreft de nieuwe overeenkomst voor de komende vijf jaar.

Gelijk speelveld

Dat laatste bleek makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien de teams het lange tijd oneens waren over de nieuwe commerciële afspraken en de verdeling van het prijzengeld. Liberty wil de grote verschillen tussen de grote fabrieksteams en de kleine teams terugdringen, om zo een gelijker speelveld te creëren. Dat leidde uiteraard tot tegenstand van de grote teams waaronder Mercedes, dat lang twijfelde om haar handtekening te zetten en zichzelf 'de grote verliezer' van de nieuwe afspraken noemde. Vandaag heeft de Formule 1 echter bekendgemaakt dat uiteindelijk toch alle tien de teams akkoord zijn gegaan met het nieuwe Concorde Agreement.

"Vanwege de coronapandemie lieten we eerder al weten dat we langer de tijd nodig hadden om overeenstemming te bereiken omtrent het Concorde Agreement. Ik ben dan ook blij dat ik kan mededelen dat we in augustus van alle tien de teams een akkoord hebben over de toekomstplannen van onze sport", vertelt Formule 1 CEO Chase Carey.

Kleinere verschillen op en naast de baan

"Onze fans willen 'close racing', wiel-aan-wiel actie en zien dat ieder team een kans heeft op het podium. Het nieuwe Concorde Agreement, samen met de nieuwe technische reglementen voor 2022, biedt de fundering om dat waar te maken en creëert een omgeving die de verschillen tussen de teams zowel naast de baan op financieel vlak, als op de baan kleiner zal maken."

De nieuwe deal gaat in vanaf 2021 en geldt tot en met 2025.

 

Dit is een artikel van