WEC

Toyota wint op Spa, Racing Team Nederland op het podium

15 augustus 2020 20:31 Aangepast: 15 augustus 2020 20:37

Toyota heeft op het circuit van Spa-Francorchamps een overtuigende overwinning behaald in de zes-uursrace van het FIA World Endurance Championship. Het Japanse merk scoorde een 1-2 in de LMP1-klasse, terwijl Racing Team Nederland naar het podium mocht bij de LMP2’s.

Zoals wel vaker het geval is op het circuit van Spa-Francorchamps hadden de weergoden ook zaterdag weer een groot aandeel in het verloop van de race. De wedstrijd ging namelijk op een kletsnatte baan van start achter de Safety Car. Toen deze eenmaal de pits had opgezocht werd al snel duidelijk dat polesitter Rebellion op de natte baan niet was opgewassen tegen de snelheid van de Toyota’s. De beide TS050’s grepen dan ook al snel de macht.

De Toyota met startnummer 8 reed aanvankelijk aan de leiding, maar technische problemen en geen optimale strategie zorgden ervoor dat de zusterbolide met startnummer 7 de leiding kon overnemen. José Maria Lopez, Kamui Kobayashi en Mike Conway kenden vervolgens een foutloze race en pakten zo na zes uur racen de zege. De tweede Toyota van Kazuki Nakajima, Sebastien Buemi en Brendon Hartley kwam op een halve minuut achterstand wel nog als tweede aan de finish,  Polesitter Rebellion maakte het podium compleet.

United wint in LMP2

In tegenstelling tot de LMP1-klasse ging de strijd om de overwinning er in de overige klassen een stuk heviger aan toe. In de LMP2-klasse was Giedo van der Garde de man van de openingsfase: op de natte baan knokte de Nederlander zich in de knalgele Dallara van Racing Team Nederland naar voren, om in leidende positie het stuur over te dragen aan Job van Uitert.

De strijd om de zege liep uiteindelijk uit op een gevecht tussen Racing Team Nederland, Signatech en United Autosports. De Signatech van Thomas Laurent werd echter volledig over het hoofd gezien toen de Fransman de Racing Team NL-bolide van Frits van Eerd probeerde in te halen in Blanchimont. Laurent kwam daardoor op het gras, waarna hij op hoge snelheid in de bandenstapels terecht kwam en over de kop sloeg. De race van Laurent kwam daarmee tot een vroegtijdig einde, niet lang nadat hij buitenom in Eau Rouge nog op spectaculaire wijze de Oreca van United Autosports had ingehaald.

Door het wegvallen van Signatech ging de overwinning uiteindelijk naar Paul di Resta, Phil Hanson en Filipe Albuquerque namens United Aottosports. De tweede plek ging naar COOL Racing, dat zich gaandeweg de race een weg naar voren had gewerkt. Van der Garde, Van Uitert en Van Eerd kwamen namens Racing Team Nederland als derde aan de finish.

Fraaie strijd in GTE

Ook in de GTE Pro-klasse werd er als vanouds weer fel gevochten om de ereplaatsen. Na een geweldige strijd tussen Aston Martin, Porsche en Ferrari was het uiteindelijk de #92 Porsche die aan het langste eind trok. Aston Martin maakte het podium compleet op de plaatsen twee en drie, voor de #51 Ferrari en de tweede Porsche met startnummer 91.

In de GTE AM-klasse werd een eveneens felle strijd om de zege uiteindelijk gewonnen door de #88 AF Corse Ferrari van Nicklas Nielsen, Francois Perrodo en Manuel Collard. De Porsche van Jeroen Bleekemolen leek nog even op weg naar het podium, totdat deze in de slotfase van de baan werd gebeukt door de Ferrari van Johnny Mowlem en daardoor terugviel naar de zesde plek.

De volgende race op de WEC-kalender is volgende maand, wanneer op 19 en 20 september de 24 uur van Le Mans zal worden verreden.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van