Formule 1

FIA wil vanaf Belgische GP af van 'party modes' in kwalificatie

13 augustus 2020 19:35 Aangepast: 13 augustus 2020 19:56

De Formule 1-teams zullen vanaf de Grand Prix van België niet langer het vermogen van de motor op mogen schroeven tijdens de kwalificatie. Zo heeft de FIA de teams in een brief laten weten.

Het merendeel van de Formule 1-teams rijdt tijdens de kwalificatie met een andere motorstand dan in de race, waardoor de motoren over één rondje een stuk meer vermogen kunnen genereren. Vooral het team van Mercedes weet doorgaans flink te profiteren van de zogenaamde 'party modus', waardoor de renstal in het beslissende laatste deel van de kwalificatie een flink gat slaat naar de overige auto's.

FIA neemt maatregelen vanaf Spa

Vanaf de Grand Prix van België – de eerstvolgende race na de GP van Spanje dit weekend – lijkt het echter gedaan te zijn met de party mode. De FIA heeft in een brief aan de teams namelijk laten weten dat zowel in de kwalificatie als tijdens de race met dezelfde motorstand moet worden gereden, waarmee het opschroeven van de motor in de kwalificatie tot het verleden behoort.

De exacte details omtrent het rijden met dezelfde motorstand moeten nog bekend worden gemaakt. Een dergelijke maatregel zou namelijk ook van invloed zijn op de races, waar de coureurs eveneens gebruikmaken van verschillende motorstanden om hun krachtbron te sparen, of juist om extra vermogen te generen in een duel met een andere coureur.

Hamilton ligt niet wakker van maatregel

Mercedes-coureur Lewis Hamilton zegt zich geen zorgen te maken om de maatregel, die er volgens de Brit duidelijk op gericht is om het voordeel van Mercedes in te perken: "Het is geen verrassing. Ze proberen ons natuurlijk af te remmen, maar voor ons zal het niet veel veranderen dus het is prima", aldus de wereldkampioen. "Ik denk niet dat het het resultaat zal opleveren waar ze op zitten te hopen. Maar ik vind het prima."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van