Formule 1

Ferrari en Renault zetten beroep door, McLaren haakt af

11 augustus 2020 22:51 Aangepast: 11 augustus 2020 22:56

De Formule 1-teams van Ferrari en Renault zetten hun beroep tegen de straf voor het team van Racing Point door. Beide teams hebben dinsdagavond officieel bevestigd dat ze de uitspraak tegen de Britse renstal zullen gaan aanvechten. Het team van McLaren heeft daarentegen afgezien van een officieel beroep.

Racing Point kreeg vrijdag van de FIA een geldboete van €400.000,- en 15 WK-punten aftrek opgelegd wegens het illegaal kopiëren van de achterste brake ducts van Mercedes. De renstal had daarmee volgens de stewards het sportief reglement overtreden, maar omdat de onderdelen zelf niet in strijd zijn met het technisch reglement mag het team wel gewoon gebruik blijven maken van de desbetreffende brake ducts.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Racing Point bestraft voor kopiëren Mercedes

De uitspraak leidde op Silverstone tot flink wat discussie in de paddock. Racing Point zelf is namelijk van mening dat het zich keurig aan de regels heeft gehouden en gebruik heeft gemaakt van het grijze gebied in de reglementen, maar rivaliserende teams vinden de straf te mild en zijn het er bovendien niet mee eens dat de renstal de brake ducts mag blijven gebruiken.

Renault en Ferrari zetten door

De Formule 1-teams van Renault – de initiator van het protest tegen de RP20 – en Ferrari hebben dinsdagavond bevestigd dat ze officieel in beroep zullen gaan tegen de uitspraak, nadat ze daarvoor afgelopen weekend al hun intentie uitspraken. McLaren daarentegen is afgehaakt in het beroep tegen Racing Point, al liet de Britse renstal afgelopen weekend nog weten dat het wel van plan was om in protest te gaan. Als reden voor het afhaken geeft McLaren onder andere op dat FIA heeft aangekondigd dat het wijzigingen in de reglementen zal doorvoeren die het voor de teams onmogelijk moeten maken om in feite te racen met een kopie van een andere renstal.

Het team van Williams – dat eveneens de intentie uitsprak om beroep aan te tekenen – heeft nog niet bevestigd of het haar protest doorzet. Hetzelfde geldt voor Racing Point zelf, dat het eveneens niet eens is met de uitspraak. Teameigenaar Lawrence Stroll liet zondag echter nog weten dat hij alle mogelijke middelen zal inzetten om de onschuld van zijn team aan te tonen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Stroll reageert op beschuldigingen: 'Extreem boos en diep teleurgesteld'

Williams en Racing Point hebben nog tot morgenochtend de tijd om hun keuze bekend te maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van