Formule 1

Binotto kritisch: spin heeft Vettel meer gekost dan de strategie

09 augustus 2020 20:13 Aangepast: 09 augustus 2020 20:19

De spanningen tussen Sebastian Vettel en het team van Ferrari lijken steeds hoger op te lopen. Na wederom een teleurstellend weekend op Silverstone, hebben Vettel en teambaas Mattia Binotto openlijk kritiek op elkaar geuit.

Voor Vettel is het Formule 1-seizoen van 2020 tot dusver een absoluut rampseizoen. Nadat de Duitser te horen heeft gekregen dat hij na dit jaar zijn spullen moet pakken bij Ferrari, komt de viervoudig wereldkampioen flink snelheid tekort en wordt hij regelmatig geplaagd door de pechduivel. Ook dit weekend op Silverstone zat het de coureur uit Heppenheim weer niet mee: Vettel werd wederom vroegtijdig uitgeschakeld in de kwalificatie, waarna hij tijdens de race al in de allereerste bocht van de baan spinde. Vervolgens was de Duitser ook niet te spreken over de gekozen strategie van zijn team, nadat hij na zijn pitstop achter een aantal andere rijders weer terugkeerde op de baan.

"We hebben het hier vanochtend nog over gehad", uitte Vettel tijdens de race zijn frustraties over de boordradio. "Ik maak er het beste van, maar jullie weten dat jullie het hebben verkloot."

'Het klopte van geen kant'

Uiteindelijk zat er voor Vettel niet meer dan een twaalfde plek, waardoor hij opnieuw met lege handen achterbleef: "We hadden het er vanochtend nog over dat het geen zin had om de pits op te zoeken als we in het verkeer terecht zouden komen en dat precies wat we gedaan hebben," lichtte Vettel na afloop zijn teamradio toe. "We wisselden naar de harde band, waar we vervolgens niet eens een ronde of tien op hebben gereden. Het klopte van geen kant. Waarom zou je voor tien ronden wisselen naar de harde band, om daarna twintig ronden op de medium te rijden? Aan het einde had ik geen banden meer over."

Hoewel Vettel na zijn spin in de openingsronde terug was gezakt naar de allerlaatste plek, denkt de Duitser dat er met een betere strategie toch meer in had gezeten dan een twaalfde plek: "Ik probeerde uit de problemen te blijven in de eerste bocht. Ik weet niet precies wat er gebeurde. Het voelde alsof ik geraakt werd, maar dat was denk ik de kerbstone. Ik verloor daar veel plekken, maar ik denk toch dat er daarna nog meer in had gezeten."

Binotto pareert kritiek

De kritiek op de strategie werd na afloop van de race gepareerd door teambaas Mattia Binotto, die van mening is dat Vettel de twaalfde plek vooral aan zichzelf te wijten heeft: "Hij gaat door een moeilijke tijd. In de kwalificatie en tijdens de laatste twee races heeft hij niet het vertrouwen in de auto gevonden. Hier spinde hij nadat hij met z'n wielen op de kerbstone terecht kwam. Vanaf dat moment was het een moeilijke race voor hem," aldus Binotto. "Ik denk dat er weinig te zeggen valt over de strategie. We waren misschien een beetje vroeg met de pitstop wat hem een plek kostte ten opzichte van Raikkonen, maar we wisten dat hij daar zonder tijdverlies van terug kon komen."

"Uiteindelijk denk ik dat we het juiste besluit hebben gemaakt en Sebastian niet hebben benadeeld. Hij heeft vooral verloren bij de start, daar lag de sleutel. Niet bij de gekozen strategie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van