Formule 1

Verstappen wint op Silverstone: 'Deze zag ik niet aankomen'

09 augustus 2020 17:39 Aangepast: 09 augustus 2020 17:45

Max Verstappen heeft zondag op het circuit van Silverstone zijn eigen verwachtingen overtroffen: de Nederlander rekende in de '70th Anniversary Grand Prix' af met de beide Mercedessen, om daarmee tot zijn eigen verbazing zijn eerste overwinning van het seizoen te scoren.

Verstappen gaf Mercedes-coureurs Valtteri Bottas en Lewis Hamilton zondag een lesje bandenmanagement, waardoor hij voor het eerst dit seizoen het tempo van de tot dusver oppermachtige Mercedessen wist bij te benen. Met een alternatieve strategie wist hij overtuigend af te rekenen met de winnaars van de eerste vier races, om daarmee met ruim 11 seconden voorsprong naar zijn negende overwinning in de Formule 1 te rijden.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Verstappen doorbreekt Mercedes-dominantie met ijzersterke zege

"Deze zag ik niet aankomen", gaf Verstappen toe na de race. Waar de beide Mercedessen al vroeg in de race hun banden moesten sparen, kon de Limburger met relatief gemak zijn Red Bull op de staart blijven trappen: "In de eerste stint kon je zien dat we heel goed om wisten te gaan met de banden. Natuurlijk was het een vraagteken hoe snel Mercedes zou zijn op de harde band, maar we hadden echt veel snelheid in de auto. Ik had eigenlijk geen enkel probleem met de banden. Ik kon blijven pushen."

Verstappen en het team van Red Bull kozen zaterdag in de kwalificatie al voor een afwijkende strategie, waardoor hij in tegenstelling tot de overige rijders in de top tien de race kon aanvangen op de hardste band, wat uiteindelijk perfect uitpakte: "Het is geweldig dat we hier winnen. We hadden een geweldige dag en alles pakte perfect uit, we hadden de juiste strategie. Het liep allemaal heel soepel."

'Ik ga er niet achteraan rijden als een oma'

Verstappen kreeg vroeg in de race nog het advies van het team om zijn banden te sparen en gas terug te nemen, maar de Nederlander koos er zelf voor om de Mercedessen vol onder druk te blijven zetten: "Dit is de enige kans om dicht achter Mercedes te blijven. Ik ga er niet achteraan rijden als een oma", riep de Nederlander. Het bleek uiteindelijk de winnende zet.

"Tot dusver dit seizoen hadden we niet echt de kans gekregen om hen onder druk te zetten, maar ik zag nu dat we ze op aan het jagen waren. Ik probeerde dan ook de druk op te voeren. Zij moesten de pits op zoeken en vanaf dot moment kon ik mijn eigen tempo rijden en dat voordeel uitbouwen tegen het einde."

Verstappen nu tweede in WK-stand

Met zijn overwinning klimt Verstappen in de WK-stand op naar de tweede plek achter Lewis Hamilton, die een voorsprong van 30 punten heeft op de Red Bull-coureur. Op de vraag of Verstappen ook volgende week in Barcelona kan vechten om de overwinning moest de negenvoudig Grand Prix-winnaar het antwoord schuldig blijven: "Ik weet niet. Ik denk dat we wat zachtere banden nodig hebben want die lijken onze auto wel te liggen. Maar we zullen zien in Barcelona. Op dit moment ben ik vooral blij met deze overwinning."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van