Formule 1

Racing Point-teambaas Szafnauer haalt uit: 'Verbaasd hoe weinig Brown van de F1 af weet'

07 augustus 2020 23:04 Aangepast: 07 augustus 2020 23:27
Racing Point-teambaas Otmar Szafnauer (links) met McLaren Racing CEO Zak Brown

De discussie omtrent de legaliteit van de bolides van Racing Point hebben vrijdag op een toch al warm circuit van Silverstone tot verhitte discussies geleid in de Formule 1-paddock. Nadat McLaren-teambaas Zak Brown eerder al het verhaal van Racing Point afdeed als 'bullshit', heeft vrijdagavond Racing Point-teambaas Otmar Szafnauer op zijn beurt weer uitgehaald naar Brown.

Racing Point werd vrijdagochtend door de FIA bestraft voor het feit dat de renstal het ontwerp van de brake ducts had afgekeken van Mercedes. De renstal liet eerder weten dat het zich met het ontwerp van de RP20 alleen had gebaseerd op foto's van de Mercedes van afgelopen jaar, maar uit het onderzoek van de FIA bleek dat het team wel degelijk ook de nodige informatie heeft gekregen van Mercedes.

"Ze beweerden dat ze de auto hebben gekopieerd aan de hand van foto's, maar uit de documenten blijkt dat dat dus bullshit is", uitte McLaren-teambaas Zak Brown kritiek op de eerdere uitleg van Racing Point. "Je moet dan ook je vraagtekens zetten bij de rest van de auto. Ik denk dat dit mogelijk nog maar het topje van de ijsberg is."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Teams overwegen hoger beroep tegen straf Racing Point: 'Bullshit-verhaal'

'Brown heeft geen idee waar hij het over heeft'

De woorden van Brown zijn in het verkeerde keelgat geschoten bij Racing Point-teambaas Otmar Szafnauer, die op zijn beurt weer uithaalde naar zijn Amerikaanse landgenoot: "Voor Zak Brown is het misschien bullshit omdat hij geen engineer is," sneert Szafnauer naar de zakenman. "Hij heeft geen idee waar hij het over heeft. Nul."

"Ik ben echt verbaasd hoe weinig hij af weet van de Formule 1-regels. Het lijkt mij dat hij meer van historische autosport weet dan van de Formule 1."

Szafnauer baalt van straf

Szafnauer baalt van het feit dat zijn team naar zijn mening nu wordt bestraft voor iets wat andere teams al jaren doen: het overnemen van bepaalde onderdelen van een ander team. Het overnemen van de brake ducts was vorig jaar nog toegestaan, maar is vanaf dit jaar verboden. Omdat het team toch gebruik heeft gemaakt van de data van Mercedes wordt Racing Point daar nu voor bestraft.

"De brake duct staat sinds dit jaar op de lijst met verboden onderdelen. Wij hadden geen samenwerking met een ander team zoals Haas [met Ferrari] of Toro Rosso [met Red Bull] die wel hebben. Zij rijden al jaren met de brake ducts van andere teams. Ik denk zelfs niet dat Haas ooit gereden heeft met een ontwerp dat niet van Ferrari afkomstig is. Ze hebben nooit hun eigen ontwerp gebruikt, wij wel."

"Je ziet teams als Haas en Toro Rosso al jaren niet alleen data, maar complete ontwerpen en alles overnemen"

"In 2018 zijn we begonnen met het legaal verkrijgen van data van Mercedes omtrent de brake ducts, voordat ze ook nog maar overwogen om het overnemen ervan te verbieden. En nu hebben wij de regels overtreden omdat we legaal data hebben gekregen van Mercedes? Je ziet teams als Haas en Toro Rosso al jaren niet alleen data, maar complete ontwerpen en alles overnemen en dat is allemaal in orde. En nu zijn wij in overtreding? Dat is heel frustrerend."

De uitspraak tegen Racing Point krijgt nog een staartje: de teams van Renault, McLaren en Ferrari hebben aangegeven dat ze beroep aan zullen tekenen tegen de straf die is uitgedeeld aan Racing Point.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Renault, McLaren en Ferrari in beroep tegen straf Racing Point

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van