Formule 1

Racing Point bestraft voor kopiëren Mercedes

07 augustus 2020 11:26 Aangepast: 07 augustus 2020 12:25

Het Formule 1-team van Racing Point heeft een boete van €400.000,- en 15 punten aftrek in het constructeurskampioenschap opgelegd gekregen. De renstal is bestraft na een succesvol protest van Renault.

Renault diende na afloop van de Grand Prix van Stiermarken een protest in tegen de beide Racing Points, die sinds de wintertests in Barcelona al gekscherend de ‘Roze Mercedessen’ worden genoemd vanwege het grote aantal overeenkomsten tussen de RP20, en de Mercedes van afgelopen jaar. De kwestie was echter dermate complex dat het onderzoek weken in beslag nam, waarna Renault ook na afloop van de Hongaarse en de Britse Grand Prix een protest indiende.

Het protest was gefocust op de brake ducts van de RP20, die volgens het reglement vanaf dit jaar door de teams zelf ontworpen moeten zijn. Racing Point maakte vorig jaar echter al gebruik van de brake ducts van Mercedes, toen het volgens het reglement nog wel was toegestaan om dit onderdeel over te nemen van een ander team.

De stewards hebben de voorste brake ducts van de RP20 legaal bevonden, aangezien Racing Point voor het ontwerp ervan in 2019 al gebruikmaakte van de data van Mercedes. Voor de achterste exemplaren maakte het team in 2019 echter nog geen gebruik van de data van Mercedes, waardoor het ontwerp ervan voor de auto van 2020 dus illegaal is overgenomen.

Boete en punten in aftrek

Met de uitsprak van de stewards wordt Renault in het gelijk gesteld en ontvangt Racing Point per auto een boete van €200.000,- en 7,5 WK-punt aftrek na afloop van de Grand Prix van Stiermarken. Voor de races in Hongarije en Silverstone ontvangt het team alleen een reprimande. Daarnaast mag Racing Point gewoon blijven rijden met de illegaal gekopieerde brake ducts, aangezien het team in dit geval niet het technisch, maar het sportief reglement heeft overtreden. Simpel gezegd is het ontwerpproces van de brake ducts illegaal bevonden, maar zijn de onderdelen zelf wel legaal.

Volgens de stewards staat de straf ‘in verhouding’ voor de overtreding van het ontwerpproces. Met de afname van 15 constructeurspunten zakt Racing Point een plek in de WK-stand, waardoor het nu vijf punten achterstand heeft op Renault. Racing Point liet eerder al weten dat het een eventuele straf zou aanvechten. De renstal heeft tot zaterdagochtend de tijd om voor een eventueel protest aan te kloppen bij de FIA.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van