Formule 1

Verstappen kritisch op plan voor enkele vrije training op Imola

06 augustus 2020 18:59 Aangepast: 06 augustus 2020 19:07

Max Verstappen vindt het geen goed plan dat de Formule 1 later dit jaar slechts één vrije training organiseert tijdens het raceweekend op Imola. De Nederlander heeft net als een aantal van zijn collega's zijn kritiek geuit op de plannen voor het ingekorte raceweekend.

Waar de Formule 1-coureurs zich doorgaans in drie vrije trainingen kunnen voorbereiden op de kwalificatie en de race, zal er eind oktober slechts één vrije training van anderhalf uur op het programma staan wanneer de koningsklasse voor het eerst sinds 2006 weer gaat racen op het circuit van Imola. De enkele vrije training op zaterdagochtend maakt deel uit van een ingekort raceweekend op het Italiaanse circuit, dat afgelopen week werd aangekondigd door de Formule 1.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Slechts één vrije training bij Formule 1-race Imola

Hoewel Verstappen in 2014 in de Formule 3 nog heeft gereden op het circuit van Imola en daarmee in tegenstelling tot een aantal andere coureurs wel al eerder heeft gereden op het circuit, vind hij het plan om maar één vrije training te organiseren niet heel snugger.

'Geef ons twee vrije trainingen'

"Het zou geen enkel probleem zijn als we dit deden op een circuit dat we al kennen en waar we al eerder hebben gereden met de hedendaagse auto's", vertelde Verstappen donderdag in de persconferentie voorafgaande aan de tweede race op Silverstone. "Maar als je naar een nieuw circuit gaat en maar één trainingssessie krijgt… Uiteindelijk zit iedereen in hetzelfde schuitje dus dat is het probleem niet, maar het is gewoon verkeerd. Geef ons twee vrije trainingen om de boel uit te vogelen, om er zeker van te zijn dat alles goed werkt, in plaats van slechts één."

"Ik ben niet tegen het format van twee dagen, maar geef ons twee vrije trainingen. Twee sessies van een uur zouden al beter zijn dan een training van anderhalf uur. Het is gewoon een beetje stom. Ik kijk er echt naar uit om daar te gaan racen, maar hoe ze het nu aanpakken is gewoon jammer. Het is een geweldig circuit."

Ook andere rijders kritisch

Verstappen krijgt bijval van teamgenoot Alexander Albon, die liever ziet dat het programma voor andere races wordt ingekort: "Het zou logischer zijn om een tweedaags programma te organiseren op een circuit als Silverstone, waar we twee weken achter elkaar racen. Drie dagen op hetzelfde circuit is een beetje overbodig. Het was beter geweest om het kortere weekend hier uit te proberen en ons drie dagen te geven op Imola."

Kimi Raikkonen is de enige coureur op de huidige grid die al eerder met een Formule 1-auto heeft geracet op Imola. Haas-rijder Kevin Magnussen heeft nog niet eerder gereden op het Italiaanse circuit: "Het gaat voor mij een grote uitdaging worden," erkent de Deen. "Ik ben nog nooit eerder op dat circuit geweest namelijk." Zijn teamgenoot Romain Grosjean hoopt dat hij er voorafgaande aan het weekend alvast wat ervaring kan opdoen: "Misschien kunnen we er wat ronden rijden in een andere auto of thuis in de simulator", aldus de Fransman. "Misschien is het een idee om er in een Formule 3-auto alvast aan te wennen." Vult Magnussen aan.

Vettel ziet geen probleem

Ferrari-coureur Sebastian Vettel heeft als een van de weinigen geen enkel probleem met de enkele vrije training: "Het is wat het is," vertelt de Duitser. "Ik ben er al eens geweest, maar heb er nog niet eerder gereden. We krijgen allemaal dezelfde tijd om het circuit te leren kennen en in het ritme te komen voor de kwalificatie. Ik denk dat het wel leuk kan gaan worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van