Formule 1

Russell ontvangt gridstraf na negeren gele vlaggen

01 augustus 2020 19:44 Aangepast: 01 augustus 2020 19:47

George Russell zal zijn thuisrace op Silverstone morgen vanaf de laatste startrij moeten aanvangen. De Brit is bestraf voor het feit dat hij tijdens de kwalificatie niet genoeg had ingehouden op het moment dat er met gele vlaggen werd gezwaaid.

Russell verbeterde aan het einde van het eerste kwalificatiedeel zijn beste tijd waarmee hij voor de derde keer op rij een plekje in Q2 wist te bemachtigen, maar op dat moment werd er in de tweede sector ook met dubbele gele vlaggen gezwaaid voor zijn teamgenoot Nicholas Latifi, die met zijn Williams van de baan was gespind.

Russell gaf bij de stewards aan dat hij wel degelijk van zijn gas was gegaan en de situatie volledig onder controle had, maar de stewards waren van mening dat de Brit niet genoeg vaart had geminderd en al helemaal niet in staat had moeten zijn om op dat moment zijn snelste rondetijd van Q1 te noteren. Dubbel geel houdt namelijk in dat een coureur vanwege dreigend gevaar bereid moet zijn om zijn auto volledig tot stilstand te brengen, maar daar was volgens de stewards geen sprake van.

Extra zwaar bestraft

Doorgaans krijgt een coureur voor het negeren van gele vlaggen een gridstraf van drie plaatsen, maar omdat Russell ondanks de dubbele gele vlaggen alsnog de intentie had om zijn rondetijd aan te scherpen, wordt de Brit extra zwaar bestraft met een gridstraf van vijf plaatsen. Ook krijgt de Williams-coureur drie strafpunten op zijn superlicentie aan zijn broek.

"Ik zag de gele vlaggen en had de auto volledig onder controle", sprak Russell na afloop van de kwalificatie. "Ik had absoluut een paar tienden verloren daardoor. Ik weet dat ik mijn tijd verbeterde, maar de motor was opgeschroefd, ik had een verse set banden en de baan werd sneller dus het is logisch dat je dan ondanks een gele vlag sneller gaat. Ik heb het gevoel dat ik genoeg actie heb ondernomen."

Russell is de tweede rijder met een gridstraf voor de Britse Grand Prix. Eerder kreeg ook Alpha Tauri-rijder Daniil Kvyat al vijf plaatsen aan zijn broek vanwege een versnellingsbakwissel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van