DTM

Müller domineert DTM-opener op Spa, Frijns 9e

01 augustus 2020 15:07 Aangepast: 01 augustus 2020 15:10

Nico Müller heeft de eerste race van het nieuwe DTM-seizoen op zijn naam geschreven. Op het circuit van Spa-Francorchamps domineerde de Zwitser de race namens Audi, dat beslag wist te leggen op de eerste vijf plaatsen.

De eerste DTM-race op Spa-Francorchamps sinds 2005 werd van pole-position aangevangen door Robin Frijns. De Limburger kwam goed van zijn plek en greep de leiding, maar zag al snel de Audi van stalgenoot Nico Müller dichterbij komen. Na vier ronden dook de Zwitser op Kemmel in de slipstream van de Maastrichtenaar, om vervolgens aan het einde van het lange rechte stuk eenvoudig de leiding over te nemen.

Na zijn geslaagde inhaalactie domineerde Müller de race in de Belgische Ardennen. Waar een hoop van zijn concurrenten worstelden met de banden wist de Zwitser wel zijn snelheid vast te houden, om uiteindelijk met bijna 20 seconden voorsprong overtuigend zijn vijfde overwinning in het Duits toerwagenkampioenschap te scoren.

Audi 1-2-3-4-5

Ver achter Müller kwam Jamie Green als tweede aan de finish. De Brit was de race als laatste van de Audi-coureurs als 11e gestart, maar na een sterke inhaalrace wist hij in de voorlaatste ronde ook nog stalgenoot Loic Duval in te halen, waarmee het volledige Audi-podium was beslist.

De tweede plek leek aanvankelijk naar Mike Rockenfeller te gaan, maar de Duitser had in de slotfase van de race het beste van zijn banden geëist waardoor hij Green en Duval voor moest laten gaan en genoegen moest nemen met de vierde plek. Regerend DTM-kampioen René Rast worstelde eveneens met zijn banden en koos daarom voor een twee-stopstrategie, wat hem uiteindelijk nog de vijfde plaats opleverde.

Frijns zakt naar P9

BMW was in de openingsrace niet opgewassen tegen de Audi’s. Philipp Eng was de best geklasseerde coureur van het Beierse merk op een zesde plaats, voor stalgenoten Lucas Auer en Timo Glock. Robin Frijns kon zijn pole-position niet verzilveren en was eveneens een van de vele coureurs die moeite had met de bandenslijtage. Uiteindelijk zat er voor de Nederlander niet meer in dan een negende plek. Het laatste puntje ging naar BMW-nieuwkomer Jonathan Aberdein, die in de slotfase tweevoudig DTM-kampioen Marco Wittmann wist af te troeven. Voormalig Formule 1-coureur Robert Kubica eindigde zijn DTM-debuut op een dikke minuut achterstand als veertiende.

Zondag staat er nog een DTM-race op het programma op Spa-Francorchamps.

 

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van