Formule 1

Promotor GP Brazilië boos na schrappen F1-race

26 juli 2020 15:50 Aangepast: 26 juli 2020 16:02

Tamas Rohonyi, de promotor van de Braziliaanse Grand Prix, is boos dat Formule 1-eigenaar Liberty Media een streep heeft gezet door de race op Interlagos dit jaar. De Braziliaan vindt de redenen die hiervoor zijn opgegeven 'niet te accepteren', waarmee de relatie tussen beide partijen opnieuw een klap heeft gekregen en het nog maar de vraag is of de Formule 1 ooit nog terugkeert naar het circuit in Sao Paulo.

De Formule 1 maakte vrijdag bekend dat er dit jaar niet zal worden geracet in Noord- en Zuid-Amerika, waarmee de races in Canada, Amerika, Mexico en Brazilië komen te vervallen. Als reden voor de afgelasting gaf de F1-organisatie de voortdurend veranderende situatie omtrent het coronavirus, lokale restricties en de veiligheid van alle betrokken personen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Formule 1 dit jaar niet naar Noord- en Zuid-Amerika

Ondanks het feit dat Amerika en Brazilië wereldwijd momenteel eerste en tweede staan op de lijst met aantal coronabesmettingen, is Rohonyi van mening dat er dit jaar gewoon geracet had kunnen worden in Sao Paulo. Volgens de promotor kan een race bovendien contractueel gezien alleen eenzijdig worden afgelast als er sprake is van overmacht, maar is dat volgens Rohonyi niet het geval.

"Deze afgelasting kwam voor ons niet als een verrassing, maar de redenering achter het besluit kunnen we niet accepteren", vertelt Rohonyi in gesprek met Motorsport.com. "Ze praten over het aantal coronabesmettingen in heel Brazilië, wat een beetje is alsof je Californië met Florida gaat vergelijken in een land als Brazilië, een land van continentale omvang."

"Het is duidelijk dat ze bijna naar een reden hebben gezocht om de race af te blazen"

Volgens Rohonyi valt het met het aantal besmettingen in Sao Paulo wel mee: "We hebben alle cijfers van de staat en de stad van Sao Paulo en die zien er heel goed uit. Sterker nog, in verhouding zijn de cijfers van Sao Paolo en zelfs heel Brazilië veel beter vergeleken met Engeland. Als je dan de brief van de FOM leest is het gewoon niet steekhoudend. Het is duidelijk dat ze bijna naar een reden hebben gezocht om de race af te blazen."

Brazilië heeft in totaal ruim 200 miljoen inwoners, waarvan er 2,3 miljoen besmet zijn (geweest) met het coronavirus. In het dichtbevolkte Sao Paolo, waar ruim 12 miljoen Brazilianen wonen, zijn ruim 460.000 besmettingen genoteerd. Ook de burgemeester van Sao Paulo liet al weten dat de race volgens hem gewoon door had kunnen gaan, al stelde deze het beroemde carnavalsfeest van 2021 wel voor onbepaalde tijd uit.

Promotor overweegt juridische

Rohonyi zegt dat de Formule 1-organisatie niet eens heeft geprobeerd om de race op Interlagos door te laten gaan, al was dit volgens de promotor met alle maatregelen wel mogelijk geweest: "Ze hadden een 100 procent waterdicht plan gekregen, dat bovendien al bestaat. Sinds vorige week kan er namelijk weer geracet worden op het circuit."

De Braziliaanse Grand Prix overweegt juridische stappen te nemen tegen de Formule 1-organisatie, ook omdat deze het feit dat vijf teams hun zorgen zouden hebben geuit over een race in Brazilië als argument had gebruikt. Volgens Rohonyi hebben de teams juridisch echter geen zeggenschap in het besluit of een race wel of niet doorgaat.

Keert de F1 ooit nog terug naar Interlagos?

De relatie tussen Formule 1-eigenaar Liberty Media en de organisatie in Sao Paolo staat al langer onder druk. Voor 2021 ligt er nog geen nieuw contract op tafel, terwijl de Formule 1 haar zinnen zou hebben gezet op een verhuizing van de Braziliaanse Grand Prix naar Rio de Janeiro op een nog aan te leggen circuit. De kans is dan ook aanwezig dat de Formule 1 de komende jaren helemaal niet meer zal racen op het circuit van Interlagos.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van